Όπως όλα δείχνουν, θετικά είναι τα συμπεράσματα για τη µελλοντική πορεία της ζήτησης στην – Τι δείχνει η έρευνα που πραγματοποίησε ο όμιλος μεσιτικών γραφείων RE/MAX Europe, με τη συμμετοχή και της RE/MAX Ελλάς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή και με τα ευρήματα, πάνω από ένας στους πέντε Ελληνες (22%) που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει πολύ πιθανό να αλλάξει κατοικία στο μέλλον, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό. Μάλιστα, το 55% εκφράζει την επιθυμία να μετακομίσει εντός των επόμενων πέντε ετών, ενώ το 17% αναφέρει την ίδια πρόθεση, αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα και δη εντός των προσεχών 12 μηνών. Σημειωτέον δε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη (12 μήνες) δεν ξεπερνάει το 0,8%.

Παράλληλα, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το 46% δηλώνει ότι θα προβεί σε . Συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στην επιλογή του ενοικίου μακροπρόθεσμης διάρκειας καταφεύγουν δύο φορές περισσότερο οι Ελληνες και μόνο το 20% ενδιαφέρεται για αγορά σπιτιού σε σύγκριση με το 34% των Ευρωπαίων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το 20% των Ελλήνων που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι σκέφτεται να μετακινηθεί ή να αγοράσει ακίνητο σε άλλη χώρα, με τις δύο βασικές χώρες προορισμού να είναι η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οσον αφορά τους κυριότερους λόγους για μετακίνηση και αλλαγή κατοικίας, οι τρεις βασικότεροι είναι η αλλαγή τρόπου ζωής (32%), η επιθυμία για περισσότερο χώρο (29%) και η αλλαγή στην προσωπική κατάσταση (23%). Στον αντίποδα, στους παράγοντες που εμποδίζουν τη μετεγκατάσταση σε ένα άλλο ακίνητο συγκαταλέγονται το αυξημένο κόστος ζωής (30,7%) και η αλλαγή στην οικονομική κατάσταση (29,2%). Πάντως, το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι στο επίκεντρο προβληματισμού πολλών υποψηφίων αγοραστών ακινήτων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το αυξημένο κόστος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, ενώ ακολουθούν η αλλαγή στην προσωπική κατάσταση (23%), η αλλαγή στον τρόπο ζωής (23%) και η επιθυμία για περισσότερο χώρο (22%).

Παράλληλα, στην Ελλάδα η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (63,2%) δήλωσε πως προτιμάει την πόλη από τη ζωή στην περιφέρεια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εκείνοι που ήδη κατοικούν σε κάποιο αστικό κέντρο επιθυμούν να παραμείνουν εκεί λόγω της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, των καλύτερων υποδομών και των περισσότερων ευκαιριών για εργασία. Μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται μόνο σε Πολωνία και Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025