Όπως έγινς γνωστό , τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 χρόνων θα μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο ωφελουμενος πληθυσμός των γυναικών θα λάβει SMS για τη δυνατότητα ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικου ελέγχου εντός του γενικού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση υψους 300 εκατ ευρώ απο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρώτο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά” και απευθύνεται σε 1,3 εκατ.γυναικες ηλικίας 50-69 χρόνων. Αντίστοιχος αριθμός γυναικών έλαβαν SMS και παραπεμπτικό για τη μαστογραφία, την οποία έχουν διενεργήσει περίπου 60.000 γυναίκες, εκ των οποίων 4.000 εντοπίστηκαν με ευρήματα κακοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδακη, στόχος του προγράμματος προσυμπτωματικου ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι να εξαλειφθουν οι νέες διαγνώσεις του ιού ΗPV μέχρι το 2030. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν η αποζημίωση του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV και για αγόρια ηλικίας έως 18 χρόνων, που θεσπίστηκε πρόσφατα. Σημαντικό θεωρείται το σκέλος του ελέγχου στην ηλικιακή ομάδα των γυναικών 21 έως 65 χρόνων (τεστ Παπ, thin prep, κολποσκοπηση, ανάλυση).

«Μεταφέρουμε τις δυνάμεις μας στο πεδίο της πρόληψης στοχευμενα και συστηματικά. Θα αξιοποιήσουμε άμεσα και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες μετά την πανδημία θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα φτάσουν σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ανάγκη», είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν τα άλλα δύο προγράμματα προσυμπτωματικου ελέγχου, για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρώτο αφορά 5,5 εκατ. άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 έως 70 χρόνων και το άλλο 4 εκατ. άτομα ηλικίας 50 έως 70 χρόνων.

«Είναι αναγκαιότητα πλέον στη χώρα μας ο προσυμπτωματικος έλεγχος με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή Δημόσιας Υγείας αλλά και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Λόγω της πανδημίας καταγράφηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις διαγνώσεις για τις ασθένειες που βάζουμε στον προσυμπτωματικο έλεγχο. Γι αυτό δρομολογηθηκαν τα οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικου ελέγχου, που αφορούν ομοιογενή πληθυσμό και γίνονται με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια και τελικό στόχο την έγκαιρη ανίχνευση ευρημάτων και αλλοιώσεων που δεν είναι ορατες» εξήγησε η κυρία Αγαπηδάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025