Αναστάτωση επικρατεί μετά από τους σεισμούς που έγιναν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο τη σεισμικότητα στην περιοχή σας
Πιο αναλυτικά, οι επιστημονικές και σεισμολογικές αρχές παρέχουν πληροφόρηση και δεδομένα σε πραγματικό χρόνια για τη σεισμικότητα στη χώρα μας.
Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου καταγράφονται και παρουσιάζονται τα δεδομένα από όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς.
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Οι πίνακες για το ΝΕΟ πρόγραμμα των 2.260 θέσεων εργασίας
Οι σεισμολογικοί σταθμοί λειτουργούν από το πανεπιστήμιο Αθηνών, το πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Μέσω των παρακάτω συνδέσμων μπορείτε να παρακολούθησετε όλα τα δεδομένα από τους σεισμογράφους.
Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την καταγραφή του σεισμογράφου της περιοχής σας
Πατήστε εδώ να παρακολουθήσετε την σεισμικότητα σε πραγματικό χρόνο
Πάνω από 80 μετασεισμούς έχει δώσει ο χθεσινοβραδινός σεισμός των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, με τα 4,4 Ρίχτερ να είναι ο μεγαλύτερος, τόνισε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.
Δείχνοντας έναν χάρτη στο κινητό του (κάτω φωτό), εξήγησε ότι οι μπλε και πράσινες κηλίδες είναι οι μετασεισμοί. «Βλέπετε και μια κόκκινη γραμμή (…) ήταν οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα, η ενέργεια του ρήγματος “έφυγε” προς την Αθήνα, και γι’ αυτό ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην πρωτεύουσα» σημείωσε ο καθηγητής.
«Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε ο Άκης Τσελέντης. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα» πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε δε, η περιοχή αυτή (στην Εύβοια) «εδώ και τόσα χρόνια δεν μας έδινε σεισμούς». «Όταν πριν από πολλά χρόνια ήθελαν να κάνουν πυρηνικό σταθμό η μόνη περιοχή που επέλεξαν ήταν αυτή γιατί δεν είχε σεισμικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το πρόβλημα μας είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια… Οι κάτοικοι πρέπει να τα αποφεύγουν, ειδικά αν έχουν κάποιες ρωγμές» τόνισε.