Τι δείχνει η σύγκριση με την ΕΕ αναφορικά με τα τρόφιμα
Σύμφωνα με το in, στα σκουπίδια καταλήγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 2,048 εκατ. τόνοι τροφίμων κατατάσσοντας τη χώρα μας ανάμεσα στις πιο «σπάταλες» χώρες, την ίδια ώρα μάλιστα που η ακρίβεια στα τρόφιμα καλπάζει.
Κάθε Ελληνας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης ειδικής στατιστικής παρακολούθησης της ποσότητας των απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Eurostat ανά τομέα δραστηριότητας για το έτος 2020, πέταξε 191 κιλά τρόφιμα, με τα νοικοκυριά να φαίνεται να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη σπατάλη αυτή, με πάνω από 930.000 τόνους τροφής στα σκουπίδια.
Αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει ευαισθητοποίηση αναφορικά με το θέμα αυτό, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να γίνει αντιληπτό από τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη αυτή και να αγοράζουν μόνο ότι χρειάζονται για να καταναλώσουν.
Σαρωτικές αλλαγές στους ελληνικούς δρόμους: Τι αλλάζει με το παρκάρισμα
Ερευνα από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» έδειξε ότι από τις κατηγορίες τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ελλάδα το 36,2% είναι αλλαντικά, το 12,5% αναψυκτικά και χυμοί, το 54,4% γαλακτοκομικά, το 14,1% ζυμαρικά και ρύζι, το 16,5% κρέας και ψάρι, το 16,6% όσπρια και το 56,4% φρούτα και λαχανικά.
Σε ένα μέσο νοικοκυριό η σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται ότι κοστίζει από 800 έως 1.000 ευρώ, αφού πετιούνται περίπου 480-500 μερίδες φαγητού τον χρόνο, και συγκεκριμένα 15,34 κιλά φρούτα, 5,1 κιλά τυποποιημένα τρόφιμα, 4,46 κιλά κρέας, 3,97 κιλά γαλακτοκομικά, 3,9 κιλά ψωμί και αρτοσκευάσματα.
Το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του αποτελεί έναν από τους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ευελπιστεί να έχει καταφέρει τη μείωσή της κατά 50% έως το 2030. Σήμερα πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται γύρω στους 931 εκατ. τόνους, εκ των οποίων περίπου το 61% προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 26% από την εστίαση και το 13% από το λιανικό εμπόριο.
Στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19, σχεδόν 57 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων (περίπου 127 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά κάτοικο) δημιουργήθηκαν στην ΕΕ. Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, αντιστοιχώντας σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν από αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Τα εστιατόρια αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο (9%), ενώ η λιανική και η λοιπή διανομή τροφίμων ήταν ο τομέας με τη μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων (9 κιλά, 7%).