Tι ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022», που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
«Εργάστηκα ακούραστα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μαζί με την Υπουργό Κεραμέως, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως νέα εποχή. Ένας κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, όπως είπε, για να παραστεί στην εκδήλωση καθυστέρησε την αναχώρησή του για τη Σύνοδο COP27, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη να διασφαλίσει «ότι τα πανεπιστήμιά μας ανοίγονται στον κόσμο και είναι σε θέση να συνεργαστούν με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ελλάδα του 2022, που «δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015», επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, εξελίσσεται σε αναπτυσσόμενη οικονομία και προσπαθεί να προσφέρει σε μαθητές και φοιτητές την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας.
«Θεωρώ ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου» ανέφερε, δίνοντας έμφαση τόσο στην κλασική κληρονομιά, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα «είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα».
Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του για την ανακοίνωση του Columbia ότι προτίθεται να συγκροτήσει Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή.