Η υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, μιλά για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα
Πιο αναλυτικά, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023, η υπουργός Παιδείας μιλά στο Newsbomb και επισημαίνει τα σταθερά βήματα με τα οποία πορεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες και εξαιρετικά δύσκολες κρίσεις και προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεραμέως ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, υποστηρίζει πως, «ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εφικτός, μιας και το κυβερνών κόμμα στάθηκε με συνέπεια απέναντι στις εξαγγελίες του».
Η υπουργός Παιδείας τονίζει πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκθαρίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή πλησιάζει περισσότερο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο, η κυρία Κεραμέως αποφεύγει εντέχνως να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας σημειώνει πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, με τη χώρα μας να αποτελεί πλέον πηγή λύσεων και όχι προβλημάτων, όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και σε εγχώριο. Η πολιτική μας είναι διττή, αφενός με τη στήριξη των πολιτών με κάθε τρόπο, με κάθε ευρώ και αφετέρου με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά».
Αναφορικά με τα ζητήματα των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό. «Όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στον άνθρωπο, όλα τα άλλα είναι μάταια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. «Από το 2008 μέχρι το 2020 έφευγαν κάθε χρόνο 4.000, 5.000 εκπαιδευτικοί λόγω συνταξιοδότησης και δεν υπήρχε καμία ανατροφοδότηση. Γι’ αυτό και προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν οι μόνιμοι διορισμοί μετά από 12 χρόνια. Γίναν 25.000 την τελευταία διετία. Στόχος μας πλέον είναι οι αναπληρωτές να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες», τόνισε.
Η κυρία Κεραμέως επισήμανε πως βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, όχι μόνο με την αύξηση των απολαβών τους, αλλά και με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της στέγασής τους. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία».
Αναφορικά με τις υποδομές, η υπουργός υπογραμμίζει πως σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα τους διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σταδιακά στα σχολεία.
Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, η κυρία Κεραμέως το χαρακτηρίζει ως μεγάλο στοίχημα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η υπουργός άφησε αιχμές για τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, τους οποίους επέκρινε για τη στάση τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο. «Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία. Μπορείς να ζητάς ό,τι θέλεις, αλλαγές στο ωράριο, αλλαγές στους μισθούς. Άλλο αυτό και άλλο να λες ότι δεν εφαρμόζω τον ψηφισμένο νόμο από το Κοινοβούλιο. Δώσαμε λοιπόν ένα μεγάλο αγώνα για να πείσουμε πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα».
Για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η υπουργός διαμηνύει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια της χώρας. «Είχαμε δύο λύσεις. Η μία ήταν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, μέτρο όμως το οποίο εδώ και 30 χρόνια δεν απέδωσε. Η δεύτερη επιλογή ήταν η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είναι σημαντικό να έχεις μία ειδική ομάδα που λειτουργεί αποτρεπτικά, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για να λειτουργήσει σε έναν ευαίσθητο χώρο».
Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε τέλος και στην έλευση 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα συνεργαστούν με τα ελληνικά. «Τι σημαίνει αυτή η συνεργασία; Σημαίνει κοινό πτυχίο», είπε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας: «Ένας φοιτητής θα μπορεί να μπαίνει σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και να συνεχίζει έπειτα μέρος των σπουδών του, με αναγνώριση, σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής και μάλιστα χωρίς δίδακτρα».
Όσον αφορά τέλος τις προσωπικές της φιλοδοξίες, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να την αξιοποιήσει όπως εκείνος κρίνει.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο τη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκης Κεραμέως στο Newsbomb και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη: