To Reuters αναφέρει ότι οι νέοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν σπίτι καθώς ο πληθωρισμός και τα ενοίκια αυξάνονται
Η δυσκολία αυξάνεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, της αύξησης των ενοικίων και της χαμηλής προσφοράς μικρών διαμερισμάτων, σημειώνει.
Ιδιαίτερα οξύ το πρόβλημα στην Ελλάδα
Αν και η αύξηση των ενοικίων και η αδυναμία εξεύρεσης στέγης είναι ένα πρόβλημα για πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξύ καθώς το βιοτικό επίπεδο και ο πλούτος των νοικοκυριών έχουν πληγεί από την κρίση χρέους που άρχισε το 2009 και τα χρόνια λιτότητας που ακολούθησαν.
Στο ρεπορτάζ του Reuters, γίνεται αναφορά σε έρευνα του ινστιτούτου Eteron, η οποία έδειξε ότι για το 83% των 1.007 Ελλήνων ηλικίας 18-44 ετών που ρωτήθηκαν η κορυφαία ανησυχία τους ήταν εξασφάλιση προσιτής στέγης. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, με το 77% να τα βγάζουν με το ζόρι πέρα.
Αύξηση 35,4% στο κόστος στέγασης
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος στέγασης εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο 35,4% σε ετήσια βάση, με το πολύ υψηλό αυτό ποσοστό να εξηγείται κυρίως από την αύξηση των τιμών του ρεύματος και της θέρμανσης, ενώ η αύξηση των ενοικίων ήταν συγκρατημένη (1,1%).
Η εξέλιξη αυτή συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αυξήθηκε 13% από το 2018, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.
«Τώρα έχουμε ένα σοκ από τον συνδυασμό των αυξήσεων στην ενέργεια, τα τρόφιμα και το κόστος στέγασης. Έως τώρα δεν έχει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία καθώς η κυβέρνηση στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή συνεχισθεί το επόμενο έτος», πρόσθεσε.
Αύξηση 29% των τιμών ακινήτων μετά το 2017
Οι τιμές των κατοικιών έκαναν βουτιά 42% στη διάρκεια της κρίσης αλλά σήμερα είναι αυξημένες πάνω από 29% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπαρασύροντας ανοδικά και τα ενοίκια.
Το πρόβλημα εντείνεται και από άλλους παράγοντες, σύμφωνα με παράγοντες της στεγαστικής αγοράς, όπως το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό μικρών διαμερισμάτων 40-50 τ.μ. διατίθενται σε τουρίστες μέσω του Airbnb, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει στο 70-75% την αξία των κατοικιών που χρηματοδοτούν. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν βέβαια και οι αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες αυξάνουν το κόστος των δανείων.
Επιστροφή στα παιδικά δωμάτια
«Η κατάσταση είναι δύσκολη… θα δούμε πολλούς να επιστρέφουν στα παιδικά τους δωμάτια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ε – Real Estate, Θεμιστοκλής Μπάκας, προσθέτοντας ότι το ποσοστό των ιδιόκτητων κατοικιών μειώθηκε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, περίπου στο 73%.
Μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση και τη διετία της πανδημίας, είναι δύσκολο να έχει ένας νέος οικονομίες 45.000 – 60.000 ευρώ για προκαταβολή προκειμένου να αγοράσει ένα διαμέρισμα αξίας 150.000 ευρώ, είπε ο κ. Μπάκας.
To δημοσίευμα αναφέρεται στην εξαγγελία της κυβέρνησης ενός προγράμματος, συνολικού ύψους 1,74 δις. ευρώ, για τη στήριξη των νέων που θέλουν να αποκτήσουν στέγη.
Τι λένε οι νέοι
Για τη Στεφανία Παπαδοπούλου, ωστόσο, μία 20χρονη φοιτήτρια που εισπράττει 35 ευρώ την ημέρα ως σερβιτόρα, η μόνη διέξοδος είναι να φύγει από τη χώρα.
«Βγήκαμε από μία κρίση για να μπούμε σε μία άλλη, χειρότερη. Αν δεν αλλάξει κάτι, το μέλλον μου το βλέπω σίγουρα στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Το Reuters αναφέρει και την περίπτωση μίας άλλης φοιτήτριας δραματικής σχολής, της 27χρονης Χριστίνας Παππά, η οποία μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα 25 τ.μ. στο Νέο Ψυχικό, για το οποίο πληρώνει ενοίκιο 200 ευρώ τον μήνα.
Η μετακόμιση ήταν αναγκαστική καθώς το ενοίκιο για το διαμέρισμα που έμενε στην Καισαριανή αυξήθηκε 12,5% και το συνολικό κόστος, μαζί με τους λογαριασμούς, έφθασε τα 500 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για αυτή να τα βγάλει πέρα με τα 650 ευρώ που εισπράττει.
Αυτό δεν είναι το μέρισμα που ήλπιζαν οι νέοι μετά τη δραματική κρίση χρέους και μία δεκάδα λιτότητας», δήλωσε η ίδια.