Τετραήμερο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη έκανε η κ. Μακρή και συμμετείχε στην υλοποίηση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων με γενικό τίτλο «Ο Δάσκαλος, ο σιωπηλός εργάτης της παιδείας», που τέθηκαν υπό την Αιγίδα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.
Η κα Μακρή από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, συνοδευόμενη από τον συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή και την πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κα Βασιλάκη, μετέφερε το μήνυμά της για τη συμβολή των εκπαιδευτικών στον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, για την αναγνώριση της προσφοράς τους, για το έργο τους που πρέπει να δικαιώνεται και να απολαμβάνει διαρκή υποστήριξη, μέσα από τις εθνικές και διεθνείς εκπαιδευτικές πολιτικές.
Η κα Μακρή ευχαρίστησε τους σημαντικούς φορείς, που ένωσαν τις δυνάμεις και τη μέριμνά τους και, μέσα από συνεργατικές δράσεις, ανέδειξαν τους άρρηκτους δεσμούς με τα σχολεία της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, θέτοντας στο επίκεντρο της δημιουργικότητας και της παιδαγωγικής πρακτικής την πολιτιστική και περιβαλλοντική εκπαίδευση, την έννοια και την επίτευξη της αειφορίας.
Από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης, η υφυπουργός Παιδείας, συνοδευόμενη από τον συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή και τον πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Χριστοδουλίδη, χαιρέτισε την έναρξη της ημερίδας «Ο Δάσκαλος, ο σιωπηλός εργάτης της παιδείας» και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κεντρική εκδήλωση σε ένα τετραήμερο ολιστικής διάδρασης, μέσω πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων, η ημερίδα για τον ρόλο του δασκάλου και την αναγνώριση της προσφοράς του στρέφεται γύρω από ένα θέμα, που, διαχρονικά, σεβόμαστε, αναδεικνύουμε και στηρίζουμε, μια αφετηρία για καθένα από εμάς, για τα παιδιά μας, για κάθε επόμενη γενιά, μια πορεία μέσα στη μάθηση και τη γνώση, που μας συνοδεύει και μας εμπνέει μια ζωή με την αειφορική δυναμική της».
Ενώ, η κα Μακρή δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο των εκπαιδευτικών που στηρίζουν την εκπαίδευση της Ομογένειας και ευχαρίστησε, ιδιαιτέρως, τους δασκάλους και καθηγητές που, σε κάθε γωνιά του κόσμου, μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα την ιστορία της πατρίδας, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και φέρνουν τους ομογενείς ακόμα πιο κοντά με την καταγωγή τους.
«Εκτιμώ απεριόριστα την συμβολή σας στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και συναίσθησης, στην καλλιέργεια της ελληνικότητας μέσω της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, όπου υπάρχουν Έλληνες.
Και εδώ, στη Χάλκη, όπου βρισκόμαστε, μπορούμε να αισθανθούμε την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων μέσα από την Παιδεία, τους λειτουργούς της, τα σχολεία και τους μαθητές».
Μετά το τέλος της ημερίδας, η υφυπουργός Παιδείας ξεναγήθηκε στους χώρους της Θεολογικής Σχολής και στα πατριαρχικά δώματα και συναντήθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τον Επίσκοπο Αραβισσού Κασσιανό ηγούµενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου συστεγάζεται η ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή.
Επίκεντρο της πρώτης αυτής επικοινωνίας τους αποτέλεσε η ευοίωνη πιθανότητα επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης ενώ ο κ. Κασσιανός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της υφυπουργού Παιδείας.