Το άρθρο-έρευνα της Νίκης Κιτσαντώνη (09-Οκτ-2022) έχει τίτλο «Η Ελλάδα επιχειρεί να εγκαταστήσει αστυνομία στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές αντιστέκονται».
Η δημοσιογράφος παρατηρεί:
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία που εδρεύει εντός των ΑΕΙ φαίνεται να είναι η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη, όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια. Οι επικριτές του μέτρου λένε ότι θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα. Η αστυνομία μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις είναι κάτι που βλέπει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες -εκεί όμως είναι υπάλληλοι των πανεπιστημίων. Αντίθετα οι Έλληνες αστυνομικοί αποτελούν μέρος της εθνικής αστυνομικής δύναμης».
Η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις του τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη:
«H εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια είναι ελάχιστη και μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υπάρχουσες δυνάμεις της αστυνομίας […], η καταστολή έχει πολιτικά κίνητρα ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Είναι μια εκστρατεία χέρι-χέρι με την αστυνομία με στόχο να κερδίσει ακροδεξιούς ψηφοφόρους στη βάση του δόγματος του νόμου και τάξης […]. Στοχεύει στην κατάπνιξη κάθε αντίδρασης στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας υποβάθμισης των δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ, προωθώντας την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά κολέγια».
Η NYT φιλοξενεί και άλλες απόψεις. «Είναι καταναγκαστική καταστολή, βασικά εκφοβισμός και μέρος της διολίσθησης προς τον αυταρχισμό», λέει ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής Πολιτικής & Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επικαλούμενος το σκάνδαλο υποκλοπών και τη βουτιά της χώρας στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου. Παρομοίως, ο Παναγιώτης Καλδής, προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων: «Η γενική αίσθηση είναι πως πρόκειται για κάτι που δε χρειαζόταν, ενώ αποτελεί και κίνδυνο: όταν προκαλείς, δεν μπορείς να προβλέψεις το αποτέλεσμα».
Το ρεπορτάζ θυμίζει ότι η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, το ίδιο όμως και οι αστυνομικοί, με την επίκληση δήλωσης συνδικαλιστή: «Δεν υπάρχει λογική σε αυτό που συμβαίνει, η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά να έχει μόνιμη παρουσία στα πανεπιστήμια. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο».