Μετεγγραφές φοιτητών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πιο νωρίς φέτος η διαδικασία από κάθε άλλη χρονιά
Σύμφωνα με το in, το «στοίχημα» είναι οι μετεγγραφές να ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε οι νέοι και νέες πρωτοετείς των ΑΕΙ που πρόκειται να μετακινηθούν μεταξύ ομοειδών τμημάτων, να ξεκινήσουν κατευθείαν την ακαδημαϊκή χρονιά τους από το τμήμα υποδοχής τους και μη χρειαστεί να σπαταλήσουν χρόνο στα αρχικά τμήματα που πέρασαν φέτος μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η διαδικασία των αιτήσεων για μετεγγραφή κάθε δικαιούχου θα συνεχιστεί ως Παρασκευή 14 του μήνα και ώρα 16.00 τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr
Πάντως, όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, ειδικά φέτος, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους.
Όπως θυμίζει ο ίδιος, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές για μετεγγραφή θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία του λογαριασμό τους στο ίδρυμα που φοιτούν, το όνομα χρήστη (username) δηλαδή και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της Σχολής τους, ενώ όσοι ζητήσουν μετεγγραφή με την κατηγορία των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών ή φοιτητριών ή Ελλήνων πολίτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης θα πρέπει να κατέχουν και τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού μητρώου).
«Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος» λέει ο κ. Ταουσάνης. Και παραθέτει όλα τα κύρια σημεία της διαδικασίας που πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να έχει υπόψιν του:
1. Επιλογή Κατηγορίας Δικαιούχου: Εάν κάποιος φοιτητής μπορεί να αιτηθεί με διαφορετικές περιπτώσεις (για παράδειγμα είναι τρίτεκνος και έχει 2 αδερφούς φοιτητές), μπορεί να δοκιμάσει πιθανά σενάρια, να κάνει προσωρινή αποθήκευση της αίτησης του και να δει ποιο σενάριο μετεγγραφής είναι ευνοϊκότερο.
2. Κατά κεφαλήν εισόδημα: Σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι, ως «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα» αφορά τον μέσο όρο των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος και των δύο γονέων εκτός από την περίπτωση που η επιμέλεια έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνου αυτού.
3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν τη μετεγγραφή τους προς αντίστοιχα τμήματα που «πιάνουν» τη βάση μετεγγραφής (δηλαδή τη βάση εισαγωγής του τμήματος μείον 2750 μόρια). Και συγκεκριμένα προς οποιοδήποτε τμήμα του πεδίου τους, αρκεί να «πιάνουν» τη βάση εισαγωγής του και να το είχαν δηλώσει στο μηχανογραφικό του;
4. Για ταυτόχρονη μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας των γονέων, περισσοτέρων του ενός φοιτητών μιας οικογένειας, θα πρέπει οπωσδήποτε ο ένας εκ των δυο να είναι πρωτοετής και το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην υπερβαίνει ως μέσος όρος τριετίας τα 5000€.
5. Τα απαιτούμενα μόρια μετεγγραφής είναι κάθε χρονιά διαφορετικά και δεν διαμορφώνονται μόνο από την τοποθεσία του τμήματος. Π.χ. στην Αθήνα θα δούμε τμήματα που απαιτούν 7-8 μόρια (μετεγγραφών) για να πάρει κάποιος μετεγγραφή αλλά θα δούμε και τμήματα που απαιτούνται 0-1 μόρια!
6. Μετεγγραφές σε μη αντίστοιχα τμήματα: Εάν κάποιος είναι φοιτητής σε μη αντίστοιχο τμήμα (για παράδειγμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ, Ψυχολογίας Φλώρινας κ.λπ.), τότε δεν μπορεί να αιτηθεί ούτε μετακίνησης και φυσικά ούτε μετεγγραφής.
7. Οριστική υποβολή αίτησης: Ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να ζητήσει άρση της οριστικοποίησης της αίτησής του για 1 φορά. Για να κάνει άρση οριστικοποίησης ο χρήστης πρέπει να εισαχθεί εκ νέου στο Πληροφοριακό Σύστημα με τα προσωπικά του διαπιστευτήρια.
8. Φοιτητές σε ΑΣΕΙ – Σώματα Ασφαλείας. Όσοι έχουν αδέρφια που σπουδάζουν σε ΑΣΕΙ και Σώματα Ασφαλείας, ανεξαρτήτως εάν είναι εκτός της μόνιμης κατοικίας, δεν δικαιούνται να υποβάλλον αίτηση με την κατηγορία των αδερφών.
Τέλος ο κ. Ταουσάνης υπενθυμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και «προσφυγή» κατά των αποτελεσμάτων, δηλαδή να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιτήσεις θεραπείας τους.