Φοιτητικές εστίες: Όσες ανακαινιστούν ή ανεγερθούν από την αρχή, θα λειτουργήσουν υπό νέο καθεστώς
Συγκεκριμένα, θα ελέγχονται αυστηρά τα κριτήρια εισαγωγής των δικαιούχων τους αλλά και ο χρόνος παραμονής στα δωμάτιά τους, ενώ θα υπάρχει και αυστηρή φύλαξή τους.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, ο νόμος για τις φοιτητικές εστίες της χώρας δεν θα αλλάξει, ωστόσο σ’ αυτές που πρόκειται να ανεγερθούν αρχικά σε τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες.
Η περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ανέσυρε το θέμα στην επιφάνεια, ωστόσο παρόμοιες δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουν και άλλες φοιτητικές εστίες της χώρας, με μικρότερο εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τις απαράδεκτες υποδομές τους. Τα πανεπιστήμια στο παρελθόν κρατήθηκαν μακριά από το πρόβλημα αρνούμενα το κόστος συντήρησης και ελέγχου των φοιτητικών εστιών, καθώς η πολιτεία είχε προκαλέσει στην πορεία των χρόνων την καχυποψία τους σε σχέση με την ενίσχυση των προϋπολογισμών τους. Ετσι, οι φοιτητικές εστίες μεταβλήθηκαν στην πορεία των χρόνων σε μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» τους.
Γρίπη: Πότε πρέπει να το κάνουμε αντιγριπικό εμβόλιο
Σήμερα, τέσσερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν μπει πρώτα στην «ουρά» για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανέγερση έργων) έπειτα από την αποδοχή των προτάσεών τους: τα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Δημοκρίτειο Θράκης.
Παράλληλα όμως σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η σχετική πρόταση του ΕΜΠ που σχεδιάζει να κλείσει ως το τέλος του χρόνου τη φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης στην οποία έγιναν οι συλλήψεις του προηγούμενου δεκαημέρου και να προχωρήσει στην πλήρη ανακαίνισή της.
Οπως εξηγεί ο πρύτανης του Ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής μιλώντας στα «ΝΕΑ», το έργο θα γίνει με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ στη νέα μορφή της εστίας θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των δικαιολογητικών όλων των δικαιούχων φοιτητών και φοιτητριών της, θα υπάρχει όριο στη διαμονή τους και δεν θα μπορεί να μείνει κάποιος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των σπουδών του. Η φύλαξη των νέων εστιών βέβαια θα είναι στην αρμοδιότητα των ιδιωτών που θα συμπράττουν με το Δημόσιο για τη δημιουργία τους.
Στο ίδιο πρόγραμμα έχει ζητήσει να μπει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ανέγερση δύο νέων φοιτητικών εστιών, αλλά και αναβάθμιση και ανακαίνιση των υποδομών εκείνων που ήδη έχει σε σημεία της πόλης. Οπως λέει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος Χαρ. Φείδας, χρειάζεται άμεση συντήρηση και ανακαίνιση των σχετικών εγκαταστάσεών του. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις γιατί οι φοιτητικές εστίες είναι μια βόμβα σε ύπνωση» δηλώνει.
«Οι συνθήκες διαβίωσης των νέων που μένουν στις φοιτητικές εστίες είναι συχνά άθλιες και γι’ αυτό δεν ευθύνονται τα πανεπιστήμια» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας. Οπως εξηγεί, στην πόλη του δεν υπάρχουν προβλήματα συμπεριφορών στο όριο της νομιμότητας, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών και συντήρησης των φοιτητικών εστιών. Τονίζει ότι πρέπει να ανεγερθούν καινούργιες σύγχρονες κατοικίες για τους νέους, με εσωτερικό κανονισμό και έλεγχο της λειτουργίας τους.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, που βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ξεκινά φέτος την ακαδημαϊκή χρονιά του από ένα νέο πανεπιστημιακό κάμπους, αναφέρεται σε μια ρύθμιση που βρίσκεται «μπροστά» από τους συναδέλφους του. Κι αυτό γιατί στο πανεπιστήμιό του έχει εφαρμοστεί εκτός του οικονομικού και κριτήριο ακαδημαϊκό για όσους μένουν στις φοιτητικές εστίες του. Ετσι, όπως αναφέρει, οι ένοικοί τους πρέπει να έχουν περάσει τα μισά μαθήματα της χρονιάς τους για να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα διαμονής τους σ’ αυτές.
Οι νέες φοιτητικές εστίες που θα ανεγερθούν αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν σε 3½ με 4 χρόνια όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης αναφέρει ότι στο νησί έχει εγκριθεί έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το 2018, που αφορά την ανέγερση 2.000 κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο, το οποίο αναμένει ότι θα παραδοθεί περίπου σε τρία χρόνια. Σήμερα μένουν 300 φοιτητές και φοιτήτριες σε εστίες του Ρεθύμνου και περίπου 150 στο Ηράκλειο σε ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί για τον σκοπό αυτόν.
Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης για τα παραπάνω λέει ότι επίσης αφού περάσει η επόμενη τριετία περιμένει ότι το Ιδρυμά του θα έχει νέες φοιτητικές κατοικίες που θα διέπονται και από νέο κανονισμό λειτουργίας.