Τι αναμένεται να αλλάξει φέτος στις – Στόχος οι πρωτοετείς να μην παρουσιασθούν στα τμήματα που εισήχθησαν αλλά σε αυτά που θα μετεγγραφούν

Ειδικότερα, μετεγγραφές στα εντός του επόμενου εικοσαήμερου (όσον αφορά την τυπική διαδικασία διεκπεραίωσής τους) φιλοδοξεί να πετύχει φέτος το .

Στόχος του φιλόδοξου πλάνου είναι η εικόνα εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφή να έχει ξεκαθαρίσει τελείως τις επόμενες εβδομάδες, έως τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες πρωτοετείς των που πρόκειται να μετακινηθούν «εσωτερικά» μεταξύ ομοειδών τμημάτων, να ξεκινήσουν κατευθείαν την ακαδημαϊκή χρονιά τους από το νέο τμήμα υποδοχής τους. Δηλαδή, να μην χρειαστεί να σπαταλήσουν χρόνο στα αρχικά τμήματα που πέρασαν φέτος μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά να ξεκινήσουν την φοίτησή τους από το πανεπιστημιακό τμήμα όπου θα μετεγγραφούν, εφόσον βέβαια έχουν διεκπεραιωθεί πολύ γρηγορότερα οι απαραίτητες διαδικασίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια η υπερβολική καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών οδηγούσε πολλούς πρωτοετείς στο να χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και να μην μπορούν να ξεκινήσουν κανονικά τη χρονιά τους στο τελικό τμήμα υποδοχής τους. Πολλές φορές η διαδικασία έφτανε μέχρι και τον Δεκέμβριο της ακαδημαϊκής χρονιάς χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει η εικόνα της μετακίνησής τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να ξεκινούν τα τμήματα τους με ένα «βάρος» χρωστούμενων μαθημάτων.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μετεγγραφές από ένα τμήμα πανεπιστημίου στο άλλο δικαιούνται όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά και όσοι έχουν αδέλφια που είναι ήδη φοιτητές.

Στην περίπτωση που δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή, μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής.

Οι περιορισμοί στις μετεγγραφές αφορούν:

Μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης Περιφερειακής Ενότητας
Μόνο αν πιάνει τη βάση της Μετεγγραφής (βάση τμήματος – 2750 μόρια)