H συνύπαρξη γρίπης με τον κορονοϊό προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες
Πιο αναλυτικά, η γρίπη επιστρέφει δριμύτερη, μετά από διάλειμμα δύο περίπου χρόνων λόγω του κορονοϊού με τα αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα lockdown, οι μάσκες, οι αποστάσεις και οι συστάσεις για μέτρα ατομικής υγιεινής και για συχνό πλύσιμο των χεριών απέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο και την φετινή χρονιά, καθώς ήδη μετράμε κρούσματα γρίπης και κορονοϊού χωρίς ωστόσο να υπάρχουν καταγεγραμμένοι ασθενείς οι οποίοι νοσούν και με τους δύο ιούς μαζί. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενοι σε επικίνδυνη συνύπαρξη των δύο ιών ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Yπάρχει προβληματισμός για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο σύστημα υγείας»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο Newsbomb, ανέφερε πως «υπάρχει προβληματισμός για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, και για την γρίπη αλλά και για τον κορονοϊό έχουμε αντιικά φάρμακα ώστε να τα αντιμετωπίσουμε. Για τη γρίπη κυκλοφορούν ήδη τέσσερα αδειοδοτημένα φάρμακα, ενώ για τον κορονοϊό κυκλοφορούν ήδη δύο».
Το άνοιγμα των σχολείων δεν εμπνέει ανησυχία στον καθηγητή και θεωρεί εξαιρετικά απίθανη την πιθανότητα να δημιουργηθεί θέμα.
«Η έλευση κάποιου νέου στελέχους κορονοϊού μας προβληματίζει. Δεν ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί ένα νέο υποστέλεχος της Όμικρον και πόσο αυξημένης μεταδοτικότητας και παθογένειας θα είναι. Αν και μέχρι τώρα φαίνεται πως ένα νέο στέλεχος θα είναι αντίστοιχης μεταδοτικότητας και παθογένειας με την Όμικρον».
«Αν μολυνθεί και με τους δύο ιούς, σίγουρα ο ασθενής θα έχει πιο βαριά εικόνα, αν και δεν περιμένουμε σημαντικό αριθμό συλλοιμόξεων», είπε και συνέστησε οι πιο ευάλωτοι να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους και όπου είναι υποχρεωτικό.
Κώστας Πρίφτης: «To φοβόμαστε αλλά είμαστε πάντα συγκρατημένοι στην αξιολόγηση»
Ο Κώστας Πρίφτης, παιδοπνευμονολόγος και καθηγητής παιδιατρικής και παιδοπνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, ανέφερε στο Newsbomb ότι «στις συλλοιμώξεις, περίπου πάντα ο ένας ιός δρα επιβαρυντικά στη λοίμωξη που φέρνει ο άλλος. Η λοίμωξη από κορονοϊό δυνητικά μπορεί να είναι σοβαρή», ανέφερε τονίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με την γρίπη.
Σαφώς και «η συνύπαρξη των δύο ιών προκαλούν βαρύτερη νόσηση», σχολιάζει ο κ. Πρίφτης, «και δεν είναι τόσο σπάνιο» κάποιος ασθενής να νοσήσει με δύο ιούς ταυτόχρονα.
«Το πρόβλημα που υπάρχει είναι στην αναγνώριση της συλλοίμωξης. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη και πάνω από δύο ιών, δεν είναι απόδειξη ότι έχουμε και λοίμωξη και από τους δύο ιούς», είπε ο καθηγητής παιδιατρικής και παιδοπνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, συμπληρώνοντας πως «όταν έχουμε ενεργή λοίμωξη από έναν ιό, η άμυνα του οργανισμού δεν βρίσκεται στο 100% και έτσι μπορεί να διεισδύσει και άλλος ιός. Τότε έχουμε βαρύτερη νόσηση».
Για την κατηγορία των ευάλωτων πολιτών με πολλά υποκείμενα νοσήματα ανέφερε πως η λοίμωξη με κορονοϊό και γρίπη «δημιουργεί συνθήκες εύκολης απορρύθμισης του οργανισμού».
Τέλος, ο κ. Πρίφτης, διευκρίνισε πως την συνύπαρξη αυτών των δύο ιών «την φοβόμαστε αλλά είμαστε πάντα συγκρατημένοι στην αξιολόγηση».
Κώστας Πουλόπουλος: «Το σενάριο συνύπαρξης κορονοϊού και γρίπης θα είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη»
«Τον ιό της γρίπης ήδη τον έχουμε στη χώρα μας, πολύ νωρίτερα απ’ ότι συνήθως», ανέφερε στο Newsbomb o πνευμονολόγος Κώστας Πουλόπουλος, σχολιάζοντας πως «την συνύπαρξη των δύο ιών σε έναν ασθενή δεν την έχουμε δει ακόμα».
Ο πνευμονολόγος τόνισε πως «ο ιός της γρίπης έχει νοσηρότητα και έχει έρθει νωρίτερα, περίπου τρεις μήνες πιο νωρίς, χωρίς να έχει προλάβει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Συνήθως ο εμβολιασμός γινόταν τον Οκτώβριο και τα περιστατικά του ιού της γρίπης έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στα Χριστούγεννα».
Και κατέληξε λέγοντας πως «το σενάριο συνύπαρξης κορονοϊού και γρίπης θα είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρούσματα με τους δύο ιούς μαζί».