Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και Υπεύθυνης Τομέα Παιδείαςτου Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, σχετικά με την αδιαφορία του Υπουργείου και την παραπομπή στις καλένδες του έργου της ανέγερσης του 12/θέσιου , στο ξεχασμένο από την κυβέρνηση Κάτω Νευροκόπι Νομού Δράμας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ.Γεώργιος Καραγιάννης.

Η Χαρά Κεφαλίδου αρχικά αναφέρθηκε στις Ερωτήσεις και τις Αναφορές που έχει καταθέσει την τριετία διακυβέρνησης της ΝΔ, ζητώντας ουσιαστική λύση στην πολυετή καθυστέρηση που έγινε αδιαφορία και τελικά πρόβλημα.

 

Η Βουλευτής έθεσε καίριες ερωτήσεις προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, για να απεμπλακεί το έργο και να προχωρήσει χωρίς να κινδυνεύσει η χρηματοδότησή του και η απένταξή του από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Χωρίς να χρειαστεί άλλη μια δεκαετία.

Αφού τόνισε ότι η αρμόδια ΚτΥπ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Υποδομών και επομένως η επίκληση δικαιολογιών που οδήγησαν στην εγκατάλειψη ενός τόσο σημαντικού «εθνικού έργου», δείχνουν ανετοιμότητα, αδιαφορία και εμπαιγμό από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου.

Επισήμανε το κρίσιμο εθνικό μας θέμα, το Δημογραφικό, αναφέροντας ότι ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου το 2011 είχε 7.860 και το 2021 μόλις 5.323 κατοίκους!

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι οχτώ (8) χρόνια τώρα το Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου λειτουργεί ουσιαστικά δίπλα σε ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο, μια τεράστια λακκούβα που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους μαθητές του δημοτικού που προαυλίζονται εκεί.

Ο Υφυπουργός κ. Καραγιάννης έριξε τις ευθύνες της τριετούς καθυστέρησης, στο νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, που η Κυβέρνηση άλλαξε για να απεγκλωβίσει τους δημόσιους διαγωνισμούς. Τόνισε το ενδιαφέρον του ιδίου και του Υπουργού για την Βόρεια Ελλάδα και δεσμεύτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι το έργο θα γίνει και μάλιστα θα το εγκαινιάσουν μαζί με την ερωτώσα Βουλευτή.

Κλείνοντας την ομιλία της η Χαρά Κεφαλίδου έκανε αναφορά στον τρόπο που λειτούργησε το Υπουργείο Υποδομών στην περίοδο της Πανδημίας, όπου με fast track (ταχείες) διαδικασίες, σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. και με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο υπέγραψε σύμβαση κατασκευής νέας πτέρυγας 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και σε 2,5 μήνες το έργο παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε. Τότε ο κ. Υπουργός είχε τονίσει ότι το έργο «αυτό πραγματοποιήθηκε σε χρόνους ρεκόρ και με απόλυτη διαφάνεια εν μέσω πανδημίας». Ζήτησε να υιοθετηθεί από το Υπουργείο η ίδια ταχεία διαδικασία και να υπάρξει η ίδια ζέση και για το έργο του νέου δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου.

Κανείς δεν πείθει με υποσχέσεις μια τοπική κοινωνία απογοητευμένη, στερημένη από τις βασικές παροχές της Πολιτείας, σχολίασε η Βουλευτής. Φτάνουν πια οι προφάσεις, φτάνουν οι δικαιολογίες, φτάνει η χρονοκαθυστέρηση! Πολιτική βούληση χρειάζεται, που έως σήμερα δεν υπήρξε. Οι πολίτες της Δράμας περιμένουν να δουν τη διαφορά μεταξύ λόγων και έργων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Καλημέρα και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Νομίζω, η ερώτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ξέρετε κύριε Υφυπουργέ, έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα σας έλεγα από το σύνολο των συναδέλφων Βουλευτών. Έχουμε καταθέσει ερωτήσεις, αναφορές. Σήμερα επανέρχομαι με επίκαιρη ερώτηση, γιατί όλοι ζητάμε το ίδιο πράγμα. Θέλουμε να παρθούν εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις και οι δικές σας οι πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ουσιαστικά κρατούν ένα έργο δέκα χρόνια τώρα στο πουθενά.

Έχει ξεκινήσει το 2016. Το 2016 ήταν η αρχική ένταξη στο ΕΣΠΑ και υπάρχουν συνεχώς προβλήματα με την ανέγερση του σχολείου. Και θέλω να σας πω ότι αυτό που ζούμε και τα τελευταία χρόνια επί δικής σας Κυβέρνησης είναι μια παντελής αδιαφορία.

Ξέρετε ότι αυτό το έργο για να μπορέσει να βρεθεί η χρηματοδότησή του χρειάστηκε -και αν δεν το ξέρετε, σας το λέω- χρειάστηκε και η παρέμβαση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρέθηκαν λοιπόν 4.398.000 ευρώ. Η ημερομηνία περαίωσης του έργου ήταν ο Σεπτέμβριος του 2020.

Στη συνέχεια ξεκίνησε το έργο. Το παράτησε ο εργολάβος. Δώσαμε παράταση ένα χρόνο. Είχε εγκαταλείψει προ πολλού. Και φυσικά, τι άφησε πίσω του; Ένα τεράστιο σκάμμα σε μέγεθος πισίνας –μη σας πω «γηπέδου»- όπου ακόμη και η όποια περίφραξη είναι πλημμελής. Και εκεί κυκλοφορούν παιδιά του Δημοτικού.

Δεύτερη απάντηση από την ΚτΥπ: Προσπαθούμε να βρούμε καινούργιο ανάδοχο. Ιούνιος του 2021. Και πριν από έξι μήνες επαναδημοπρατείται το έργο, για να μπορέσει να προχωρήσει και ζητούμε τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής. Αυτό μέχρι 7/12/2021.

Εγώ αυτό που θέλω να παρακαλέσω είναι, επειδή γνωρίζω ότι πραγματικά προσπαθεί να βρει η ΚτΥπ μια λύση, αλλά αυτό δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να είναι εφικτό, και επειδή κινδυνεύουν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ  και κινδυνεύει και το έργο να μη γίνει ποτέ, θέλω να ακούσω από εσάς σήμερα μια σαφή απάντηση. Προχωράμε; Με ποιον τρόπο; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Και για να καταλάβουμε για τι μιλάμε, θα σας καταθέσω και μία φωτογραφία που δεν χρειάζεται να πω εγώ τίποτα για το πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το έργο.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα φωτογραφία, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Πρόεδρε, κυρία Κεφαλίδου, πραγματικά αναγνωρίζω το πραγματικό σας ενδιαφέρον και το ζωηρό σας ενδιαφέρον και για τα θέματα της εκλογικής περιφέρειας και για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο η αλήθεια είναι ότι και εσείς αλλά και οι συνάδελφοί σας από την εκλογική περιφέρεια της Δράμας ενδιαφέρονται. Πριν λίγες ημέρες ήμουν με τον κ. Μπλούχο και με τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και ένα από τα ζητήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε ήταν και πώς θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα.

Θα ήθελα να επισημάνω, αν και το περιγράψατε ουσιαστικά, ποια είναι η πηγή αυτού του προβλήματος. Γιατί στην πραγματικότητα πρέπει να δούμε και ποια είναι η πηγή αυτού του προβλήματος. Αυτό είναι μια αμαρτία του παρελθόντος, γιατί, όπως πολύ σωστά λέτε, αυτό είναι μια χρηματοδότηση και μια εξασφάλιση που έγινε από το ΕΣΠΑ το 2016. Το 2017 βγήκε διαγωνισμός και το 2018 είχαμε πλέον ανάδοχο και έπρεπε να κατασκευαστεί ένα σχολείο. Αυτήν τη στιγμή τα παιδιά που είναι στο ακριτικό Νευροκόπι –και ξέρετε ότι και εγώ και ο Κώστας Καραμανλής έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλες αυτές τις ακριτικές περιοχές- θα έπρεπε να είναι στην αυλή του σχολείου να παίζουν αυτές τις ημέρες του καλοκαιριού.

Πραγματικά, όμως, εκεί τι συνέβη; Συνέβη ότι ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων, που έκανε δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κάποια κενά. Αυτά τα κενά τα εκμεταλλεύτηκαν οι ανάδοχοι και δόθηκε μια πολύ μεγάλη έκπτωση. Ξέρετε ότι η έκπτωση είναι της τάξεως του 56%.

Ξέρετε ότι, όταν αναλάβαμε, δώσαμε απευθείας εντολή να προχωρήσουμε και στον δεύτερο και στον τρίτο, οι οποίοι και οι ίδιοι να αναλάβουν την υποχρέωση να κάνουν αυτό το έργο. Και ξέρετε πολύ καλά ότι μέχρι και πριν από λίγους μήνες -και είμαστε σε μια επαφή με τη διαχειριστική- τους προτείναμε έναν άλλο τρόπο δημοπράτησης με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Περιμένουμε την απάντηση από τη διαχειριστική, ώστε να προχωρήσουμε.

Οφείλω να αναγνωρίσω από αυτό το Βήμα και από τη θέση μου ως Υφυπουργός Υποδομών ότι δεν μας τιμά ως πολιτεία αυτό το γεγονός. Και αυτό είναι διαχρονικό. Τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να λύνονται πολύ πιο γρήγορα. Από την άλλη, όμως, έχετε απέναντί σας μια πολιτική ηγεσία, η οποία δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να λυθεί αυτό το θέμα. Αλλάξαμε το νόμο των δημοσίων συμβάσεων, το ν. 4412, με το ν. 4782. Όπως βλέπετε σε όλες τις δεκάδες δημοπρατήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, δεν έχουμε αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Λυπάμαι που ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος δεν αναγνωρίζει ότι έγινε μια παρέμβαση νομοθετική. Γιατί, ξέρετε, οι νόμοι που γίνονται στο Κοινοβούλιο δεν αφορούν τους τριακόσιους ή εμάς που καθόμαστε σε αυτά τα έδρανα, αφορούν τους εκατοντάδες, τα εκατομμύρια των πολιτών όπου εφαρμόζονται.

Αυτό, λοιπόν, το ζήτημα, το λύσαμε θεσμικά και να είστε σίγουροι ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα λυθεί και ουσιαστικά, ώστε το Νευροκόπι να έχει αυτό το δωδεκαθέσιο σχολείο που του αξίζει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Κεφαλίδου, έχετε τον λόγο.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ήσασταν ειλικρινής, κύριε Υφυπουργέ, και είναι αλήθεια ότι δεν τιμά κανέναν μας. Και θα σας πω και μια πολύ μικρή ιστορία. Αυτό το σχολείο είναι η επιθυμία και το όραμα ενός ανθρώπου που δεν είναι πια μαζί μας. Είναι ο πρώην Δήμαρχος Νευροκοπίου, ο οποίος δεν είχε την τύχη, όπως και όλη του η γενιά, να βρεθεί σε σχολεία που είχαν υποδομή, για να ανοίξουν αυτοί οι άνθρωποι τα φτερά τους. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι αυτό χρειάζεται σε μια περιοχή, όπου το δημογραφικό -και το λέμε όλοι- είναι το μέγιστο εθνικό μας πρόβλημα. Θέλω να σας πω ότι ειδικά στο Νευροκόπι τώρα στην τελευταία απογραφή, ενώ το 2011 είχαμε 7.860 κατοίκους, τώρα φτάνουν στο νούμερο των 5.300, ένα νούμερο το οποίο είναι απολύτως ανησυχητικό και δημιουργεί και πάρα πολύ μεγάλο προβληματισμό για όλες αυτές τις ακριτικές περιοχές.

Ξέρετε ότι το οικόπεδο ανήκει στον Δήμο Νευροκοπίου. Ξέρετε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μια ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να παραμείνουν αυτά τα χρήματα της χρηματοδότησης, να μην απενταχθεί το έργο. Επίσης, γνωρίζετε ότι η τοπική κοινωνία είναι απογοητευμένη και δεν πιστεύει ότι κάποιος ενδιαφέρεται. Το Υπουργείο μέχρι σήμερα σαφή απάντηση δεν έχει δώσει.

Το σχολείο με αυτήν την πολυετή καθυστέρηση πραγματικά θα γίνει το σύμβολο της ανεπάρκειάς μας. Και επειδή οι λύσεις είναι περιορισμένες, εγώ θα σας πρότεινα να διαλέξετε όποια επιλογή -πραγματικά το λέω- πιστεύετε ότι μπορεί να εξασφαλίσει έναν εργολάβο που θα έρθει, θα το αναλάβει, θα το διεκπεραιώσει και όλο αυτό θα προχωρήσει με διαφάνεια. Εγώ θέλω σήμερα να μας πείτε ότι έχει παρθεί απόφαση και ότι τότε, αυτήν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ξεκινάει.

Και θα σας πω και κάτι άλλο, επειδή έχω ζήσει σε αυτήν την Αίθουσα τι σημαίνει να παίρνεις πολιτική πρωτοβουλία. Σας θυμίζω, λοιπόν, τι ψηφίσαμε όλοι, για να μπορέσει να υπάρξει στην περίοδο της πανδημίας η κατασκευή της νέας πτέρυγας με τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Ήταν μία απόφαση που έγινε με δωρεά της Βουλής τα 8 εκατομμύρια, αν θυμάστε. Σε δυόμισι μήνες το έργο παραδόθηκε. Γιατί να μη γίνει κάτι αντίστοιχο και για το σχολείο του Κάτω Νευροκοπίου; Θα το επικροτήσει όλη η κοινωνία. Θα το επικροτήσουμε και εμείς. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι σε αυτά τα παιδιά στο Κάτω Νευροκόπι δεν αξίζει να ζουν δέκα χρόνια με ένα σκάμμα μέσα στην αυλή τους, παρόλο που η φυσική ομορφιά του τόπου είναι ανεξάντλητη.

Και θα σας πω και κάτι το οποίο το χρωστάω στη Βουλή και στον νυν Πρόεδρο. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για τα παιδιά του Γενικού Λυκείου του Κάτω Νευροκοπίου η βράβευσή τους πριν από λίγες ημέρες από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, για μια πρωτοβουλία που πήραν, να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα ζητώντας από όλους τους μαθητές να υπογράψουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήταν μια άλλη εικόνα που τιμά τη Βουλή. Περιμένω από εσάς σήμερα να μας δώσετε μια αντίστοιχη αισιόδοξη εικόνα ότι το έργο προχωράει.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): To the point τώρα, κύριε Καραγιάννη. Είπαμε τι φταίει. Πάμε τώρα να δούμε τι κάνουμε.

Είναι φίλη μου η Χαρά. Γι’ αυτό τα λέω αυτά. Κατάλαβες;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Το αντιλαμβάνομαι. Αντιλαμβάνομαι τη συμπάθειά σας.

Και πραγματικά, είναι ένα ζήτημα όπου ήμουν απόλυτα ειλικρινής στην πρωτολογία μου και δεν έχω να προσθέσω και πολλά πράγματα. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, του Κώστα Καραμανλή και τη δική μου από τη θέση Υφυπουργού ότι η Περιφέρεια εντός σύντομου διαστήματος -γιατί το χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- θα μας δώσει μια απάντηση. Μόλις λάβουμε αυτήν την απάντηση, να είστε σίγουροι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει λυθεί το ζήτημα της δημοπράτησης. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα μείνει πλέον στις καλένδες. Δεν έχουμε αφήσει στο Υπουργείο Υποδομών καμία εκκρεμότητα στις καλένδες. Έχουμε λύσει τα ζητήματα. Ξέρετε, πολλές φορές ένα δημοτικό σχολείο στο Κάτω Νευροκόπι μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα μας απ’ ό,τι ένα μεγάλο δημόσιο έργο. Και αυτήν την εκκρεμότητα σας διαβεβαιώ από το Βήμα του Κοινοβουλίου αυτήν τη στιγμή ότι δεν πρόκειται να το αφήσουμε. Θα το κάνουμε το σχολείο. Θα το δημοπρατήσουμε το σχολείο και μαζί θα πάμε να το επισκεφτούμε. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Είμαι στο Βήμα και τα κατέγραψα κι εγώ όλα αυτά.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Περιμένω την επόμενη φορά ημερομηνίες.