Η διεθνής ζήτηση επιβατών για αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί, πάντως, να είναι μικρότερη κατά ένα πέμπτο από τα επίπεδα τις προ Covid εποχής.
Στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες τα διαβατήρια των οποίων προσφέρουν στους κατόχους τους μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνεται η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με μια νέα τριμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία Henley & Partners, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και παρέχει συμβουλές για την παγκόσμια ιθαγένεια και διαμονή.
Η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχία και τη Μάλτα, προσφέροντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς.
Την ίδια στιγμή, μια τριάδα ασιατικών διαβατηρίων προσφέρει στους κατόχους τους μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, με την Ιαπωνία να προηγείται της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας με 193 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, έναντι 192 των άλλων δύο.
Η διεθνής ζήτηση επιβατών για αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί, πάντως, να είναι μικρότερη κατά ένα πέμπτο από τα επίπεδα τις προ Covid εποχής, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που υιοθετούν οι χώρες αυτές.
Συγκριτικά, αναφέρει η έκθεση, οι αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν ανακάμψει στο 60% περίπου των προηγούμενων επιπέδων ταξιδιωτικής κινητικότητας.
Η Ευρώπη κυριαρχεί και πάλι
Κάτω από την πρώτη τριάδα της Ασίας, μια πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται κοντά στην κορυφή του πίνακα κατάταξης. Η Γερμανία και η Ισπανία ισοβαθμούν με 190 προορισμούς, ακολουθούμενες από τη Φινλανδία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο με 189 προορισμούς.
Στη συνέχεια, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν στην πέμπτη θέση, ενώ η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην έκτη
Η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν την εμφάνισή τους στην έβδομη, μαζί με το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Οι Αφγανοί υπήκοοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στην τελευταία θέση και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 27 χώρες χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων θεώρηση.
Στο μεταξύ, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων είναι περισσότερο αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη τους προσωρινούς περιορισμούς ή το κλείσιμο του εναέριου χώρου, οπότε ενώ το ρωσικό διαβατήριο βρίσκεται σήμερα στην 50η θέση του δείκτη, η πραγματικότητα είναι ότι οι Ρώσοι πολίτες είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την πρόσβαση σε πολλούς από αυτούς τους προορισμούς.
Τα καλύτερα διαβατήρια για τον Ιούλιο του 2022 είναι τα εξής:
1. Ιαπωνία (193 προορισμοί)
2. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (192 προορισμοί)
3. Γερμανία, Ισπανία (190 προορισμοί)
4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (189 προορισμοί)
5. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188 προορισμοί)
6. Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187 προορισμοί)
7. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες (186 προορισμοί)
8. Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Μάλτα (185 προορισμοί)
9. Ουγγαρία (183 προορισμοί)
10. Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία (182 προορισμοί)
Τα χειρότερα διαβατήρια για τον Ιούλιο του 2022:
105. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί)
106. Νεπάλ και παλαιστινιακά εδάφη (38)
107. Σομαλία (35)
108. Υεμένη (34)
109. Πακιστάν (32)
110. Συρία (30)
111. Ιράκ (29)
112. Αφγανιστάν (27)