Πανελλήνιες 2022 – Οδηγίες για το μηχανογραφικό από τον Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό και σύμβουλο σταδιοδρομία.
Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων λέγοντας ότι «η αποτυχία πουλάει».
Κάλεσε, μάλιστα, τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καταστροφολογίας και αντίθετα να εστιάσουν την προσοχή τους στο πώς θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους και να διαλέξουν σχολές που τους αρέσουν.
«Λένε για μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά. Να θυμίσω ότι κάθε χρόνο η αποτυχία στα μαθηματικά των οικονομικών (σχολών) είναι 75 – 85%, με βαθμούς κάτω από τη βάση» δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να ψάξουν ποιες σπουδές τους αρέσουν περισσότερο και με αυτό το κριτήριο να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.
«Τα παιδιά να μην πανικοβάλλονται με τους βαθμούς τους. Να ασχοληθούν με το μηχανογραφικό τους πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών», συμβούλευσε ο ειδικός.
Και όπως είπε, «η μεγάλη αγωνία όλων είναι τι θα γίνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής» καθώς «υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αποτυχίας».
Ο κ. Στρατηγάκης ετοίμασε για την εκπομπή «Από τις Έξι» συγκεντρωτικές κάρτες με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, κατά προσέγγιση, ανά πεδίο την τελευταία πενταετια. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο το 2021 φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,94.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις την πενταετία 2017 – 2021 κυμάνθηκαν από 9,12 έως 9,94. Οι αριθμόι είναι ενδεικτικοί καθώς τότε δεν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής εντοπίζεται το 2020 με μέσο όρο βαθμολογίας 9,3 και η υψηλότερη το 2017 με 10,63.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι χαμηλότερες βάσες εισαγωγής σημειώθηκαν το 2018 και 2020, με μ.ο. βαθμολογίας το 7,87, χρονιές που οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε δύσκολα θέματα.