Εγκύκλιο για τις εγγραφές μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας.
Tι αναφέρει η εγκύκλιος
Με την αρ. πρωτ. 73157/Θ2/ 15-6-2022 υπουργική απόφαση (Β΄ 3014) ορίζεται ότι η εισαγωγή των μαθητών/τριών στα ως άνω σχολεία έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων βάσει του άρθρου 123 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136) θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2023-2024.
Κατόπιν των ανωτέρω και ενόψει έναρξης εγγραφών σε Γυμνάσια και Λύκεια για το σχολικό έτος 2022- 2023, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών περιοχής σας για τη δυνατότητα και τη διαδικασία εγγραφής αποφοίτων μαθητών/τριών δημοτικών σχολείων και μαθητών/τριών γυμνασίων αντιστοίχως, στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας. Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136) τα εκκλησιαστικά σχολεία που υπηρετούν τους σκοπούς της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «ιδρύονται και λειτουργούν με ειδικό σκοπό οι μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν σε αυτά να εμβαθύνουν στην εκκλησιαστική, πνευματική και πολιτισμική παράδοσή της, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Οι επιμέρους στόχοι των Ε.Σ. είναι οι μαθητές/μαθήτριες να: α) οικοδομούν ένα ολοκληρωμένο μορφωτικό πλαίσιο, πεδίο γνώσης και κατανόησης της Ορθοδοξίας, ως εκκλησιαστικής, πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης, καθώς επίσης της θέσης και της αποστολής της στον σύγχρονο κόσμο, β) διερευνούν τις κύριες πτυχές της εκκλησιαστικής διδασκαλίας, λατρείας, πνευματικότητας, τέχνης, παράδοσης και ζωής και να ευαισθητοποιούνται ως προς τη σύγχρονη δυναμική τους, γ) κατανοούν την ανάγκη για αλληλοσεβασμό και διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και παραδόσεων προς όφελος της κοινωνικής και θρησκευτικής ειρήνης και δ) εμπεδώνουν την ανάγκη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι: «Στους ειδικότερους εκπαιδευτικούς στόχους των Ε.Σ. συμπεριλαμβάνονται: α) η ανάπτυξη ειδικών δράσεων που προσανατολίζονται στον εκκλησιαστικό χαρακτήρα των σχολείων, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των μαθητών, β) η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και η προαγωγή της έρευνας στη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, καθώς και στον ψυχοπαιδαγωγικό τομέα, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), γ) η πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και η εξοικείωσή τους με ένα περιβάλλον υψηλών διδακτικών απαιτήσεων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. των επιστημών της εκπαίδευσης, δ) η συνεργασία και η σύνδεση με Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ερευνητικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα.»
Τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια είναι μεικτά, ενώ δεν είναι δυνατή η φοίτηση μαθητριών στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία. Επίσης, τα εκκλησιαστικά σχολεία αποτελούν τμήμα της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για το λόγο αυτό ακολουθούν το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμά της, όπως αυτό τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνονται τα μαθήματα εκκλησιαστικής ειδίκευσης που υπηρετούν την επίτευξη του σκοπού και των στόχων του άρθρου 110 που προαναφέραμε. Η διάρκεια της φοίτησης στα Εκκλησιαστικά σχολεία είναι ίδια με τη διάρκεια φοίτησης στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι προαγωγικοί και απολυτήριοι τίτλοι σπουδών τους είναι ισότιμοι με τους αντίστοιχους των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων, ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι των Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν όμοια δυνατότητα πρόσβασης στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους αποφοίτους των ημερήσιων Γενικών Λυκείων.
Οι μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων (Ε.Σ.) δικαιούνται τις παροχές και τις διευκολύνσεις, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τους μαθητές της δημόσιας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως σχετικά με τη χορήγηση δωρεάν διδακτικών βιβλίων ή άλλων βοηθημάτων και τις μετακινήσεις. Επίσης, τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια -Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια και τα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες, τα Προγράμματα (ευρωπαϊκά και μη), τις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα σχολεία της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα εγγραφής και φοίτησης σε Εκκλησιαστικό Σχολείο δεν περιορίζεται από την περιοχή διαμονής του μαθητή/τριας ή των γονέων/κηδεμόνων του. Για το λόγο αυτό άρρενες μόνο μαθητές μπορούν– υπό προϋποθέσεις – να διασφαλίσουν τη δωρεάν διαμονή και σίτισή τους στα οικοτροφεία των Περιφερειακών Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ένα από τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια ή Εκκλησιαστικά Λύκεια, οφείλουν να ενημερώσουν τους διευθυντές των δημοτικών και των γυμνασίων, κατά περίπτωση, ώστε να αποστείλουν αυτοί τους απολυτήριους τίτλους στο εκκλησιαστικό σχολείο της επιλογής τους. Για την εγγραφή των μαθητών/τριών οι γονείς-κηδεμόνες υποβάλλουν ηλεκτρονικά (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) στο Εκκλησιαστικό Σχολείο σχετική αίτηση. Οι Διευθυντές των Εκκλησιαστικών Σχολείων οφείλουν, αφού ελέγξουν την ορθότητα των δικαιολογητικών, να πρωτοκολλήσουν την αίτηση και να αποστείλουν στους αιτούντες τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Ως προς τις εγγραφές, τις ανανεώσεις εγγραφών και τις μετεγγραφές στα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2022-2023, διευκρινίζεται ότι αυτές δεν θα γίνουν με το σύστημα «e-εγγραφές». Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, όλων των τάξεων Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου αντίστοιχα, και να αναρτήσουν το παρόν έγγραφο στον πίνακα ανακοινώσεων.