Tι είπε για τις , για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, για τα ΙΕΚ, για τα επεισόδια στο ΑΠΘ, για τα και για το αν θα μπορούσε να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, για τις και πως κύλησε η διαδικασία και τις κατηγορίες  ότι μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων με αποτέλεσμα να στρέφεται ο κόσμος στα ιδιωτικά κολλέγια η κα Κεραμέως απάντησε: «Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε φέτος έκδοση τελικών εισαγωγής σε σχολές και τμήματα πιο νωρίς από άλλες χρονιές, να μην βγουν στα τέλη Αυγούστου από σεβασμό στους ίδιους τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους».

Η κα Κεραμέως είπε ακόμα ότι τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν φέτος οι υποψήφιοι είχαν σαφήνεια και απέδωσε τα εύσημα στην κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Για τους εισακτέους τόνισε ότι φέτος έχουν ανακοινωθεί λίγο πάνω από 68.000 εισακτέοι και θύμισε ότι πέρυσι οι εισαχθέντες ήταν 60.000 άρα έχουμε 8.000 περισσότερες προσφερόμενες θέσεις. Φέτος επίσης έχει εφαρμογή η ελάχιστη βάση εισαγωγής όπως και πέρυσι. Υπενθύμισε ακόμα ότι πριν την ελάχιστη βάση εισαγωγής υπήρχαν υποψήφιοι που είχαν εισαχθεί με βαθμό 0.6 στα 20 δηλαδή κάτω της μονάδας και εξήγησε ότι όταν επιτρέπει η Πολιτεία σε έναν υποψήφιο να εγγραφεί με τόσο χαμηλό βαθμό «τον παραπλανούμε γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει είναι ελάχιστες. Επίσης χρειάζεται αναβάθμιση των σπουδών και τέλος σεβασμός στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων», τόνισε.

Μεγάλο ενδιαφέρον για εισαγωγή στα ΙΕΚ

«Μετά την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης», είπε η κα Κεραμέως «υπήρξε διπλασιασμός των εγγραφών 18αρηδων στα δημόσια ΙΕΚ το 2021. Αυτό», τόνισε «δείχνει ότι οι νέοι στρέφονται σε άλλους τομείς. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την ειδικότητα των web designers όπου υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που αυτή η ειδικότητα προσφέρεται σε 49 ΙΕΚ σε όλη την χώρα».

Τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Για τα μεγάλης έντασης επεισόδια που είδαμε στην Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ με αφορμή τις αντιδράσεις για την λήξη κατάληψης και την δημιουργία βιβλιοθήκης, αλλά και τις αντιδράσεις για την σύσταση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας είπε: «Δυσκολίες υπάρχουν ακόμα και έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Ειδικά για τις αντιδράσεις και τα επεισόδια στο ΑΠΘ υποστήριξε ότι έγιναν γιατί η κυβέρνηση κάνοντας χρήση μιας διάταξης για το άσυλο αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια κατάληψη που κρατούσε 34 ολόκληρα χρόνια. «Θα μπορούσαμε να μην το έχουμε κάνει και να αφήσουμε για 35η χρονιά να υπάρχει αυτή η κατάληψη. Μιλάμε όμως για ένα περιστατικό και τα πράγματα προχωράνε», τόνισε η κα Κεραμέως και έδωσε συγχαρητήρια στην διοίκηση του ΑΠΘ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Πανεπιστημιακή αστυνομία – Δρα αποτρεπτικά – Δεν θα είναι παντού

Ειδικά για την πανεπιστημιακή αστυνομία τόνισε ότι «Είναι μια ρύθμιση που προστίθεται σε άλλες που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Να γίνει πιο φιλόξενο το πανεπιστήμιο και ασφαλές για όλους. Ο νόμος προέβλεπε μια συγκεκριμένη διαδικασία και περιμένουμε αφού κρίθηκε συνταγματική η ρύθμιση από το ΣτΕ την περασμένη εβδομάδα, την έκδοση του ΠΔ για να αρχίσουν να λειτουργούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που έχουν ήδη εκπαιδευθεί από την ΕΛΑΣ».

Είπε ακόμα ότι «βασική τους αποστολή είναι η αποτροπή αξιόποινων πράξεων και το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο. Έχει γίνει χαρτογράφηση για συγκεκριμένα πανεπιστήμια και θα εφαρμόζεται για όπου και όσο χρειάζεται. Έχουν συγκεκριμένες εξουσίες που προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα και θα λειτουργούν σε πολύ στενή συνεργασία και με άλλα σώματα ασφαλείας της ΕΛΑΣ εφόσον τελούνται αξιόποινες πράξεις και χρειάζεται ενίσχυση».

Ολοήμερα

Για την επέκταση του ωραρίου των ολοήμερων σχολείων που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και τον στόχο αυτού του μέτρου, τόνισε: «Θα αφορά το 50% των σχολείων που είναι ολοήμερα και λειτουργούν σήμερα και είναι πάνω από 5.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο θα παραμένουν τα παιδιά έως τις 17.30 σε πρώτη φάση. Ήταν προτεραιότητα να μην υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή των παιδιών. Έχει στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

«Για 12 χρόνια η Πολιτεία δεν είχε διορίσει ούτε έναν εκπαιδευτικό. Σε δυο χρόνια έχουμε κάνει 16.200 διορισμούς και προχθές ανακοινώσαμε άλλους 8.600 διορισμούς και φτάνουμε τους 25.000 διορισμούς στην εκπαίδευση», σημείωσε η κα Κεραμέως.