Τον ισόγειο χώρο στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου κατασκευάζεται η ενοποιημένη βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών επισκέφθηκε o, Άγγελος Συρίγος.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγήτρια Χαρά Χαραλάμπους ενημέρωσαν τον κ. Συρίγο για την πορεία και χρονοδιάγραμμα των οικοδομικών εργασιών, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι ξημερώματα της 7ης Μαΐου, ισοπεδώνοντας ό,τι είχε παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο διαμόρφωσης του συνολικά 1.410 τετραγωνικών μέτρων χώρου, ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε στον κ. Συρίγο τη διαρρύθμιση που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη 700 τμ, αίθουσες διδασκαλίας 480 τμ., Μουσείο πετρωμάτων 45 τ.μ. και διαδρόμους, κοινόχρηστους χώρους 185 τμ.
«Όσοι νομίζουν ότι κάνουν την επανάστασή τους καταστρέφοντας δημόσιες υποδομές δε θα μπορέσουν να επιτύχουν το έργο τους. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι», τόνισε ο κ. Συρίγος, διαβεβαιώνοντας για την ενεργή υποστήριξη της Πολιτείας στην απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και ολοκλήρωση του έργου της Βιβλιοθήκης.
«Επισκεφθήκαμε με τον κύριο πρύτανη και την κοσμήτορα της Σχολής τον χώρο όπου θα φτιαχτεί η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών. Είναι ένας χώρος 1400 τετραγωνικών μέτρων. Η παρουσία μου εδώ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η Βιβλιοθήκη θα γίνει και θα λειτουργήσει. Στηρίζουμε απολύτως τις πρυτανικές Αρχές στην απόφασή τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συρίγος.
Η απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΑΠΘ για την κατασκευή της βιβλιοθήκης, όπως εξήγησε, «είναι αυτό που επιβάλλει και ο ρόλος τους, αλλά και η λογική». «Αυτό που συμβαίνει με την καταστροφή είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μιμούμαστε εδώ πέρα το Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι για καταστολή, είναι για να φυλάξουν τη δημιουργία μίας Βιβλιοθήκης», διευκρίνισε.
«Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου -με ομόφωνες όλες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, της Κοσμητείας, της Συγκλήτου- έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στα εγκληματικά στοιχεία, που όχι μόνο κατέστρεψαν με βαρβαρότητα τη δημόσια περιουσία, αλλά με τις αντιδημοκρατικές πράξεις τους προσέβαλαν θεμελιώδη δικαιώματα και την ακαδημαϊκή ελευθερία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
«Η τρομοκρατία της βίας και των απειλών δεν έχει θέση στο Πανεπιστήμιο μας, το οποίο μέσα από την ακαδημαϊκή δημοκρατική διαδικασία αποφάσισε να υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο, αξιοποιώντας έναν χώρο που ήταν αυθαίρετα κατειλημμένος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, διαβεβαιώνοντας πως «ένας χώρος που είχε αποτελέσει ορμητήριο βίαιων επεισοδίων θα αποδοθεί στους φοιτητές και ερευνητές μας, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού τους έργου, παρέχοντας πρόσβαση σε μία τεράστια συλλογή τίτλων, ενισχύοντας τη διεπιστημονικότητα».
Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ, υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Πανεπιστημίου μας και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στον χώρο που κατασκευάζεται η Βιβλιοθήκη, ο κ. Συρίγος επισκέφθηκε το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ και συζήτησε με τις πρυτανικές Αρχές -τον πρύτανη, και τους αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο, Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαράλαμπο Φείδα και Διοικητικών Υποθέσεων Ανδρέα Γιαννακουδάκη- για θέματα που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων του Υπουργείου Παιδείας και τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα.