Σχολεία: Υπενθυμίζουμε ότι στις εξετάσεις θα λάβουν μέρος 6.000 μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και 6.000 της Γ΄ Γυμνασίου.
Τονίζουμε σε αυτό το σημείο ότι χθες, κρίθηκε «παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των συνδικαλιστικών ηγεσιών κατά της Ελληνικής PISA», όπως δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας ότι σήμερα «θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία και θα αξιοποιήσει επιτέλους και η χώρα μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης».
Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η κηρυχθείσα απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων-γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών – «Ελληνικής PISA» – που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, δειγματοληπτικά σε 6.000 περίπου μαθητές και 300 σχολεία ανά τάξη.
Το ζήτημα που εγείρεται, σύμφωνα με το υπουργείο, αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (άρ. 104, Ν 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυθαίρετα αποπειρώνται να καταργήσουν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Η καινοτομία αυτή για τα ελληνικά δεδομένα, που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, συνάντησε την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που είχαν προκηρύξει για σήμερα στάσης εργασίας.
Σήμερα η πρεμιέρα με Τράπεζα Θεμάτων
«Πρεμιέρα» της Τράπεζας Θεμάτων στην ελληνική PISA, που εγκαινιάζεται σήμερα για 6.000 μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και 6000 της Γ΄ Γυμνασίου σε 600 σχολεία σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τις περίφημες διαγνωστικές εξετάσεις του ΟΟΣΑ που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τεστάρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά.
Οι χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA, τη διεθνή εκπαιδευτική έρευνα που διεξάγει ο ΟΟΣΑ από το 2000 και κάθε τρία χρόνια, προβληματίζουν καθώς όλα τα χρόνια οι Ελληνες μαθητές είναι στις πέντε τελευταίες θέσεις, παρουσιάζοντας επιδόσεις κάτω του μετρίου.
Η Τράπεζα Θεμάτων θα επανέλθει στις φετινές προαγωγικές Εξετάσεις της Α ΄και Β λυκείου, ενώ η επιλογή σχολείων για την PISA, έχει γίνει με δειγματοληψία σχολείων σε όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών. Τα σχολεία δηλαδή που έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά είναι κάποια μικρά άλλα μεγαλύτερα και κυρίως από όλη τη χώρα, προκειμένου να εξαχθούν τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε., η οποία δεν συλλέγει συστηματικά και με ένα θεσμικό κατοχυρωμένο πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο, στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά με την νέα ρύθμιση που έχει προβλεφθεί στον νόμο 4823/2021. «Μετά τις δύο πρώτες σχολικές χρονιές και όταν αρχίσει η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών που εστιάζουν στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα για το σχολικό έτος 2033-24, η ελληνική PISA, θα προσεγγίσει τη φιλοσοφία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών» όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Θεμελιώδης αξία της Ελληνικής PISA είναι η χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής στη βάση συγκεκριμένων και μετρήσιμων δεδομένων. Η συνεχής αποτύπωση εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων είναι προαπαιτούμενο για την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, τον εντοπισμό εκπαιδευτικών αναγκών, την εξομάλυνση διαφορών και την επίλυση προβλημάτων.
Τέσσερις επόπτες έχουν την γενική επίβλεψη
Προβλέπεται η δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων από 20 επιστημονικά και παιδαγωγικά καταρτισμένους θεματοδότες. Την γενική επίβλεψη ανά τάξη και γνωστικό πεδίο την έχουν 4 επόπτες.
Οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος κλειστού τύπου ερωτήσεις καθώς και σε σύντομο ερωτηματολόγιο για συλλογή κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων. Με το πέρας των εξετάσεων γίνεται επεξεργασία για την εξαγωγή πορισμάτων.
Ενδεικτικά τα ερωτήματα στοχεύουν στην αποτύπωση γνώσεων και δεξιοτήτων όπως:
– Κατανόηση γραφημάτων, βασικών μαθηματικών όρων όπως ο μέσος όρος, τα ποσοστά, μονάδες μέτρησης, η εκτέλεση μαθηματικών πράξεων
– Κατανόηση κειμένου, των προθέσεων και στόχων του συγγραφέα, η κριτική κατανόηση δηλαδή και η εξαγωγή λογικών συμπεράσματα – η κατανόηση και γνώση της γλώσσας μας σε γραμματικό και συντακτικό επίπεδο – δηλαδή την δομή της γλώσσας άρα την δομή της σκέψης.