Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου υλοποιούν 120 στελέχη εκπαίδευσης, που έχουν συστήσει ένα διαπεριφερειακό θεματικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 1000 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το «Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» συντονίζεται σε εθελοντική βάση από εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης και στόχος του, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια Οικονομολόγων στο 1ο ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) Κεντρικής Μακεδονίας, Δώρα Καραμανλή «είναι η ενημέρωση- επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, ώστε μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και με την ενεργητική συμμετοχή των γονέων τους να γνωρίσουν πρακτικές πρόληψης κινδύνων σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσαν οι συντονιστές της δράσης, Σπύρος Παπαδάκης και Απόστολος Παρασκευάς, αναπτύχθηκαν ομάδες, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως για παράδειγμα αυτό της αξιολόγησης της παρεχόμενης υποστήριξης προς τους εκπαιδευτικούς. Το Δίκτυο οργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και υποστηρίζει μέσω των πρεσβευτών του δράσεις των σχολείων, προκειμένου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να παράγουν επιμορφωτικό υλικό μέσα από εργασίες, οι οποίες αναρτώνται στη ιστοσελίδα του Δικτύου https://isecurenet.sch.gr/portal/ και διαχέονται μέσω αυτής σε όλη τη μαθητική κοινότητα.

«Περισσότερες από πεντακόσιες εργασίες συμμετεχόντων σχολικών μονάδων έχουν υλοποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου», σημείωσε ο κ. Παρασκευάς, προσθέτοντας πως «όραμά μας είναι οι εκπαιδευτικοί να στηρίζουν τους μαθητές, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα αναδυόμενα φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού και παράλληλα οι μαθητές να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εποικοδομητικά».

Η επόμενη Δράση του Δικτύου με τίτλο «Σκεψεδάκια: Δημιουργική σκέψη στην Πράξη και στην τάξη», είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 14 Απριλίου (17.30 – 20.00). Πρόκειται για επιμορφωτικό εργαστήριο (Webinar στον σύνδεσμο https://minedu-secondary.webex.com/meet/papadaki ) , όπου ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορική ΙΤΕ Δημήτρης Γραμμένος θα μιλήσει για την εποικοδομητική αξιοποίηση του διαδικτύου από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

«Το υπουργείο Παιδείας αγκαλιάζει κάθε προσπάθεια, η οποία γίνεται προς όφελος των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ύψιστη προτεραιότητα στην εκπαίδευση και προωθείται με στρατηγικό σχεδιασμό από το υπουργείο στα σχολεία, μέσα και από τα εργαστήρια δεξιοτήτων και νέες θεματικές. Στο κομμάτι αυτό σημαντική παράμετρος είναι η καλλιέργεια της ψηφιακής υπευθυνότητας, το να αποκτήσουν οι μαθητές γνώση και συναίσθηση των κινδύνων που εγκυμονεί το διαδίκτυο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.