: Πώς μπορεί να επηρεάσει η πολεμική κρίση στην την εξέλιξη της;

Την απάντηση δίνει ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς στο iefimerida.

Ο στην Ουκρανία αποτελεί και υγειονομική κρίση

Ο Έλληνας ερευνητής δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι πολεμικές κρίσεις αναπόφευκτα αποτελούν και υγειονομικές κρίσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ουκρανία μέχρι και πριν λίγες μέρες είχαν καταγραφεί 31 επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.
«Αυτές οι επιθέσεις περιόρισαν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα βασικών υπηρεσιών υγείας. Μαζί με τις άμεσες, τραγικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας, ο ουκρανικός λαός, υπό τις παρούσες συνθήκες βρίσκεται ευάλωτος σε μια σειρά μολυσματικών ασθενειών. Καθώς οι άνθρωποι στοιβάζονται σε υπόγεια, σταθμούς του μετρό και καταφύγια, με μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποχέτευση, διαγνωστικές υπηρεσίες και θεραπείες δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών. Και ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο την COVID-19, αλλά και τους ιούς της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της φυματίωσης και του HIV», επισημαίνει ο κ. Πρασσάς.

Πολυομελίτιδα και ιλαρά «απειλούν» την

Σημειώνεται ότι η πολεμική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε στο αποκορύφωμα του Όμικρον κύματος COVID-19 και εν μέσω μιας έκτακτης εθνικής εκστρατείας τριών εβδομάδων για τον εμβολιασμό σχεδόν 140.000 παιδιών έναντι της πολιομυελίτιδας λόγω παρατηρούμενης έξαρσης. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία βίωσε πρόσφατα ένα μεγάλο ξέσπασμα ιλαράς που ξεκίνησε το 2017 και συνεχίστηκε μέχρι το 2020, με περισσότερα από 115.000 καταγεγραμμένα κρούσματα προκαλώντας ανησυχία στον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης της εξάπλωσης της ιλαράς. «Όταν βομβαρδίζεται η χώρα σου και όταν εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα. Βασικό ζητούμενο είναι η επιβίωση αλλά δυστυχώς ιστορικά έχουμε μάθει ότι οι πολεμικές κρίσεις είναι συνυφασμένες με επακόλουθες υγειονομικές κρίσεις», καταλήγει.