Εκδικάζεται σήμερα Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν κάνει Σύλλογοι ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητών και πανεπιστημιακοί ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους Συλλόγους ΔΕΠ Παντείου, ΕΜΠ, Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΠΑΔΑ, στους Συλλόγους ΕΕΔΙΠ και Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, στον Φοιτητικό Σύλλογο Παντείου και πανεπιστημιακούς. Συνολικά 32 νομικά και φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της πρόσληψης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).
Εκπρόσωποι των Συλλόγων που προσφεύγουν μαζί με τους πανεπιστημιακούς που εκπροσωπούν τους προσφεύγοντες ως δικηγόροι έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μέρος των νομικών τους επιχειρημάτων. Οπως είπαν, η προσπάθειά τους έχει ξεκινήσει από όταν κατατέθηκε ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας και εξέφρασαν τη γενικότερη αντίθεσή τους σε πολλές πλευρές του νόμου, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές και πανεπιστημιακούς, η ελεγχόμενη πρόσβαση στα ιδρύματα κ.ά., που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στην προσφυγή τους.
Οι πανεπιστημιακοί ξεκαθάρισαν ότι τα ιδρύματα δεν είναι κέντρα ανομίας, ότι ακόμα και με βάση τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία σημειώνεται ετησίως μονοψήφιος αριθμός μικροπαραβάσεων στα πανεπιστήμια που υποτίθεται έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και ότι δεν χρειάζονται πανεπιστημιακή αστυνομία. Είπαν ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία εγκατεστημένη μέσα στα ιδρύματα, πέρα από την Τουρκία, και ότι με ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζεται μια μακρά ευρωπαϊκή παράδοση εκατονταετιών αναφορικά με το άσυλο και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. Ωστόσο η επίκληση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων αφήνει «παράθυρο ανοιχτό» να θεωρηθεί ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία μπορεί να παραμείνει εφόσον υπάγεται στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.
Οι πανεπιστημιακοί στη χτεσινή συνέντευξη σχολίασαν ακόμα ότι δίνονται 30 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε 5 ιδρύματα, ένα μεγάλο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα όλων συνολικά των ΑΕΙ της χώρας.
Σημείωσαν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ είναι ένα μέσο στον αγώνα απέναντι στον νόμο, ότι περιμένουν πολλά από αυτή, πιστεύοντας στη δύναμη των επιχειρημάτων τους και πρόσθεσαν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν αυτόν τον νόμο. Ως επόμενο βήμα, δε, αναφέρθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.