Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα είναι  σε ετοιμότητα  να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων

Συγκεκριμένα είπε πως «Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων», ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής  ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών .

Ο κος Οικονόμου αναφορικά με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία δήλωσε πως:

«Η Ελλάδα δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Χθες μπήκαν στη χώρα 722 Ουκρανοί πολίτες, ενώ από την αρχή του πολέμου έχουν έρθει στην Ελλάδα 5.421 πρόσφυγες. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και τα επόμενα βήματα.

Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ