Η ευρωπαϊκή θητεία του Ενεργού Πολίτη αποτελεί έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που δίνει τη δυνατότητα στους νέους της Ευρώπης να κινητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις στην ΕΕ.

Στην αξία προώθησης του θεσμού «Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη» που «θα ενδυναμώσει το ευρωπαϊκό όραμα και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο « Προς μια Ευρωπαϊκή Θητεία του Ενεργού Πολίτη στην Ελλάδα » που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους δύο γαλλικούς Συλλόγους, τον Le Collectif pour un Service Civique Européen και Unis-Cité, καθώς και τον ελληνικό οργανισμό Ecogenia.

Η ευρωπαϊκή θητεία του Ενεργού Πολίτη αποτελεί έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που δίνει τη δυνατότητα στους νέους της Ευρώπης να κινητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις στην ΕΕ και αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την γαλλική προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο και επιτρέπει στους νέους της Ευρώπης κάτω των 25 ετών, να πραγματοποιούν – εφόσον το επιθυμούν – εξάμηνη «μαθητεία, πρακτική άσκηση ή δράση εθελοντικού χαρακτήρα» σε άλλο κράτος-μέλος.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης η «ελληνική κυβέρνηση αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία γιατί εκτός των άλλων δημιουργεί στους νέους Ευρωπαίους το αίσθημα του συνανήκειν και βοηθά στο να αποκτήσουν οι έννοιες, ενότητα και αλληλεγγύη, ουσιαστικό νόημα», ενώ προσέθεσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαδιακή και συμβολική, λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία.

«Συμπληρώνουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ακριβώς για να δημιουργήσουμε αυτό που χρειάζεται σε όλους μας, νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα βοηθούν συνεχώς στο να αποκτούμε την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, αλλά και ώστε να το δούμε στην πράξη ως Ευρωπαίοι που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη, στη δύναμη της ενότητας στην Ευρώπη», επισήμανε ο υπουργός σχετικά με την ευρωπαϊκή θητεία του Ενεργού Πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ιστορία ενός μικρού παιδιού με καρκίνο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Κιέβου και έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί στην Πολωνία. Περιέγραψε την προσπάθεια που κατεβλήθη μέσω κάποιων ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών οργανώσεων, ώστε το παιδί που έχει όγκο στο κεφάλι να φύγει από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου και να φτάσει στο Λβιβ και μετά στην Πολωνία. «Όταν έφτασε στα σύνορα μαζί με την μητέρα του, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι νέοι Ευρωπαίοι εθελοντές περίμεναν εκεί για να μεταφέρουν εκείνο το παιδί που είχε κάνει επέμβαση για τον όγκο στον εγκέφαλο, ώστε να φτάσει σε ένα πολωνικό νοσοκομείο και να του δοθεί η απαραίτητη και απαιτούμενη περίθαλψη για να επιβιώσει. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μέσα στα ερείπια του πολέμου. Είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που σώζει ζωές στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι στα σύνορα έτοιμοι να μπουν μέσα στην Ουκρανία και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να σώσουν ζωές, παιδιά και άτομα μεγάλης ηλικίας, δίνοντας γάλα, ή απλά μια κουβέρτα. Αυτή είναι και η ευρωπαϊκή θητεία που προσφέρει σήμερα η Γαλλική προεδρία και ο Πρόεδρος Μακρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Erasmus, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι χάρη σε αυτό έχει χτιστεί στην Ευρώπη ένα νέο κίνημα ευρωπαϊκής συνύπαρξης, ευρωπαϊκής κουλτούρας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Η εμπειρία του Erasmus για όσους έχετε συμμετάσχει είναι μια εμπειρία που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη είναι μία, είναι αδιαίρετη ακόμη και με τις διαφορετικότητές της σε ό,τι αφορά την κουλτούρα. Εμείς οι Έλληνες είμαστε τόσο κοντά στους Γάλλους κι ως νοοτροπία κι ως πολιτική σκέψη μας έχουν βοηθήσει τόσο πολύ, ακόμα και τώρα. Οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι πολύ βαθιοί», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Τέλος ο κ. Στυλιανίδης αφού συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τη γαλλική Προεδρία γι’ αυτή την πρωτοβουλία, που όπως είπε αποδεικνύει «την δυναμική της Γαλλικής Προεδρίας και δίνει έμφαση στις αρχές και στις αξίες της Ευρώπης», υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει ζωή δίχως ιδεώδη αλλιώς δεν θα είμαστε αυτό που είμαστε, άνθρωποι με το ηθικό μας ανάστημα, οι Ευρωπαίοι με την επιμονή και την εμμονή να δώσουμε αυτές τις αρχές και αξίες του δυτικού, του ελεύθερου κόσμου προς όλη την ανθρωπότητα».