Πληθώρα αποφοίτων με εξειδίκευση στην Τεχνολογία της Πληροφορίας διαθέτει η Ελλάδα, όμως η απορρόφηση στην αγορά παραμένει χαμηλή με την να αγγίζει το 20%.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για το εργατικό δυναμικό που διαθέτει εξειδίκευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Το 36,4% των απασχολούμενων στην Ελλάδα έχει εξειδίκευση στην Τεχνολογίας της Πληροφορίας, όμως τα ποσοστά της ανεργίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραμένουν υψηλότερα από τη γενική ανεργία.

Ο τομέας της Πληροφορικής αποτελεί έναν εξελισσόμενο κλάδο σπουδών για τους φοιτητές, με την υψηλότερη βάση πέρσι να καταγράφεται στα 17.537 μόρια και με 17 τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ανεργία και χαμηλοί μισθοί

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, αυτή η στροφή δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ακόμα στον χώρο της εργασίας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά εργαζομένων αλλά και μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν αδυναμία κάλυψης θέσεων, η απορρόφηση παραμένει χαμηλή.

Η ανεργία στον χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας παραμένει στο 20% στην Ελλάδα, όταν η γενική ανεργία βρίσκεται στο 16,3%.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, όμως εκφράζουν αδυναμία κάλυψης των θέσεων και σε ποσοστό 69%  δηλώνουν ότι οι ενδιαφέρομενοι έχουν υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, σε ποσοστό 63%  ότι δεν έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία και σε ποσοστό 54% ότι υπάρχει έλλειψη προσόντων και τίτλων.

Τα στοιχεία, μάλιστα, αφορούν το 2020, μία χρονιά που λόγω της πανδημίας, εκδηλώθηκε μεγάλη ανάγκη ανάπτυξης των εργασιών εξ’ αποστάσεων και εύρεσης ατόμων με ευχέρεια στην χρήση του διαδικτύου.

Αντίστοιχη τάση πάντων παρατηρείται  και στην Ευρώπη, όπου σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό οι εταιρείες εκφράζουν αδυναμία κάλυψης των θέσεών τους, εντός του 2020.

Αύξηση

Πέρσι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε στον εν λόγω τομέα σπουδών, ενώ και στην περίπτωση του , συμπεριελαμβανόταν πληθώρα ειδικοτήτων που συνδέονται με την πληροφορική.

Η ζήτηση στον τομέα αυτόν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των υποψηφίων στο , καθώς οι εκτιμήσεις ότι η εν λόγω επιστήμη θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, έχουν οδηγήσει πολλούς μαθητές στο να επιλέξουν αυτές τις σπουδές.