Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει την, πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ψευδή εικόνα ομαλής λειτουργίας των σχολείων που προσπαθεί να δημιουργήσει.
H ανακοίνωση
Ένας μήνας συμπληρώθηκε από το άνοιγμα των σχολείων και υπάρχουν χιλιάδες τμήματα σχολείων ΠΕ τα οποία υπολειτουργούν εξαιτίας δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τι γίνεται όμως με τα κενά που αναπόφευκτα προκύπτουν;
Κάθε σχολείο πρέπει να βρει τον τρόπο να καλύψει αυτά τα κενά κατά βούληση, με αποτέλεσμα τμήματα ολοημέρου να αναστέλλονται για να καλύπτονται οι ώρες του πρωινού κύκλου, εκπαιδευτικοί να υποχρεώνονται να καλύπτουν τα κενά παραβιάζοντας πολλές φορές το εργασιακό τους ωράριο χωρίς καμία πρόβλεψη για υπερωριακή αποζημίωση. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επαφή με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών καθημερινά ελλοχεύει τον κίνδυνο να δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί έχουν επιφορτιστεί με ένα σωρό ρόλους, ξένους προς τα παιδαγωγικά τους καθήκοντα και τους ζητείται επιτακτικά, να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ρόλους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν και τα ανθρώπινα όρια και οι φυσικές αντοχές.
Οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται υπεύθυνοι Covid είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ιχνηλατήσεις, να δίνουν συμβουλές υγείας, να εξηγούν στους γονείς τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα αυτά εκτός σχολικού ωραρίου, κυρίως τις απογευματινές ώρες, κλέβοντας χρόνο από τις προσωπικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.Την ίδια ώρα διευθυντές και εκπαιδευτικοί γίνονται δέκτες της έντονης και δικαιολογημένης δυσαρέσκειας των γονέων με 2, 3 ή περισσότερα παιδιά, οι οποίοι αναγκάζονται να χρεώνονται τα rapid tests που πραγματοποιούν τα παιδιά τους, γιατί οι δημόσιες δομές είναι ελάχιστες, οι ώρες αναμονής στην ουρά σε μία από αυτές είναι ατελείωτες και, ουσιαστικά, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό μαθητών.
Ζητούμε, λοιπόν,
να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ για όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία.
να προσλαμβάνεται έγκαιρα και άμεσα ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών με συμβάσεις, όχι τριμήνου, αλλά με ορίζοντα μέχρι το τέλος της σχολική χρονιάς για να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.
να σταματήσει επιτέλους η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να φορτώνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις δικές της αδυναμίες και την παντελή έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης του Υπουργείου.