Συντάξεις: Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ λύνει ένα σοβαρό πρόβλημα που «μπλόκαρε» την έξοδο προς τη συνταξιοδότηση για ορισμένους ασφαλισμένους.
Τι προβλέπει η διάταξη
Όπως αναφέρει η Ημερησία, με τη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και κατέβαλλαν διπλές εισφορές, παρότι είχαν μία απασχόληση, να επιλέξουν τον βασικό φορέα με τις διατάξεις του οποίου επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν
Σημειώνουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι δικηγόροι και οι μηχανικοί υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί εφόσον προβούν σε έναρξη άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και ως έμμισθοι ή μισθωτοί, αντίστοιχα, εφόσον απασχοληθούν σε συγκεκριμένο εντολέα ή εργοδότη, αντίστοιχα. Στη δεύτερη περίπτωση, ανέκυψε ζήτημα για τον αρμόδιο φορέα ασφάλισης από 1.1.2017, ιδίως για πρόσωπα με «κλειστά» βιβλία.
Στον νόμο Κατρούγκαλου δεν υπήρξε πρόνοια για την επιλογή του πρώην φορέα, στον οποίο θα θεωρείται ότι διανύεται ο χρόνος ασφάλισης από 01.01.2017 και έπειτα, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν επέλεγε τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης, με συνέπεια να ανακύψει ζήτημα στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.
Το κενό στον νόμο Κατρούγκαλου
Οπως εξηγεί ο δικηγόρος-ειδικός σε θέματα ασφάλισης, Διονύσης Ρίζος, οι εν λόγω ασφαλισμένοι, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 10.000, έχαναν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα με το ευνοϊκότερο καθεστώς του Δημοσίου, καθώς εξαιτίας του κενού στο νόμο, εφόσον δεν επέλεγαν τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης, βασικός τους φορέας θεωρήθηκε το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή το πρώην ΤΣΑΥ.
Δηλαδή, μηχανικός που απασχολείται ως μισθωτός στο Δημόσιο και ως αυτοαπασχολούμενος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης στο Δημόσιο ως πατέρας ανηλίκου το 2011 και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 52. Ωστόσο χάνει αυτό το δικαίωμα και υποχρεωτικά θα συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του ΤΣΜΕΔΕ που προβλέπουν σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Σημαντικό είναι ότι ευκαιρία να επιλέξουν φορέα δίνεται και στους υποψήφιους συνταξιούχους που η έκδοση της σύνταξής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Το θέμα αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όχι την προσαύξηση στη σύνταξη που δικαιούνται οι παράλληλα ασφαλισμένοι.
Δικαίωμα επιλογής φορέα
Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται δικαίωμα επιλογής πρώην φορέα στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, με αίτηση του ασφαλισμένου προς τον e-ΕΦΚΑ που θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2017, οι αιτούντες θα επιλέξουν τον πρώην φορέα, με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-ΕΦΚΑ. Αίτηση επιλογής πρώην φορέα θα μπορούν να υποβάλουν και πρόσωπα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e-ΕΦΚΑ υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.
Σημειώνεται ότι η επιλογή φορέα δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογισθεί για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τον μήνα της δήλωσης.