Σχολεία – Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέτα Μακρή, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κου Εμμανουήλ Συντυχάκη, με θέμα: Να καταργηθεί η απαράδεκτη ρύθμιση που εξαρτά την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης από το σύνολο των μαθητών του σχολείου
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θέλω να σας ενημερώσω κλείνοντας την πρωτολογία μου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ίδρυσης νέων τμημάτων ένταξης. Η διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου έχει προτείνει την ίδρυση είκοσι τριών νέων τμημάτων ένταξης σε νηπιαγωγεία και δημοτικά του νομού Ηρακλείου με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου».
Για τα Τμήματα Ενταξης η κα Μακρή επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο σκοπός αυτών των τμημάτων είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή με αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Ο εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης υποστηρίζει τους μαθητές στο περιβάλλον της τάξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των τακτικών πρακτικών αλλά και την κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξής τους για το περιβάλλον της τάξης τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρώτο εδάφιο της περιπτώσεως γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του ν. 4638/2019, στα τμήματα ένταξης των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις οποίες φοιτούν ως διακόσιοι πενήντα μαθητές –γι’ αυτό και η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο γιατί δεν προβλέπεται- τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός.
Ενώ στα τμήματα ένταξης των σχολικών μονάδων στις οποίες φοιτούν περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα μαθητές εκ των οποίων τουλάχιστον δεκαπέντε με διεγνωσμένη αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από αρμόδιο δημόσιο φορέα, δηλαδή το ΚΕΔΑΣΥ, ή ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή δημόσιο νοσοκομείο, τοποθετούνται δυο εκπαιδευτικοί».