Πάνω από 7.500 εκπαιδευτικοί νοσούν ή είναι στενές επαφές και λείπουν από τα σχολεία. Αυτός ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες, αναφέρει ο Σύλλογος Σεφέρης,
Η ανακοίνωση
Το Σάββατο 22/1/2022, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Αίθουσα Λογιστών, πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού 47 Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, για την οργάνωση της πάλης.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν:
Σύλλογοι ΠΕ με απόφαση: Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «ο Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ζακύνθου, Ικαρίας-Φούρνων, Καλλιθέας-Μοσχάτου «ο Αριστοτέλης», Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κέρκυρας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Κορινθίας, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Λήμνου, Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Νέας Σμύρνης, Νήσων Αργοσαρωνικού, «ο Παρθενώνας», Πειραιά «Η Πρόοδος», Περικλής, Σικυώνας Ξυλόκαστρου, Φωκίδας, Χαϊδαρίου, Χανίων, Χίου
Σύλλογοι ΠΕ παρατηρητές: Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Αγίων Αναργύρων, Παλαιού Φαλήρου, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου
ΕΛΜΕ με απόφαση: Αρκαδίας, Β΄ Δωδεκανήσου, Γ΄ Αθήνας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Λήμνου, Πειραιά
ΕΛΜΕ παρατηρητές: Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Β΄ Δυτ. Αττικής, Δ΄ Ανατ. Αττικής, Δ΄ Θεσσαλονίκης, Λευκάδας, Νότιας Αθήνας, Στ΄ Αθήνας,
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, ο Σύλλογος Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας και το Σωματείο Καθαριστ(ρι)ών Αττικής
Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία μετά το άνοιγμά τους χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των ταξικών φραγμών, της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, των εξετάσεων τύπου PISA, για την θωράκιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και τη γενικότερη πάλη των εκπαιδευτικών σωματείων, σε συνεργασία με το ευρύτερο εργατικό κίνημα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της λιτότητας, της ανεργίας και του αυταρχισμού, για την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:
1. Παρά την ηρωική προσπάθεια των χιλιάδων συναδέλφων να κρατήσουν όρθια τα σχολεία, όσο παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορωνοΐου στα σχολεία, όπως το απαράδεκτο 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος ή ο περιορισμός της καραντίνας σε 5 ημέρες, τα σχολεία θα μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Διαμορφώνεται ένα διαλυτικό κλίμα καθώς το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το κουκούλωμα των χιλιάδων κενών με συγχωνεύσεις τμημάτων, δηλαδή στοίβαγμα 25, 26, 27 και 28 μαθητών, ακόμα και διαφορετικών τάξεων, σε αίθουσες κλουβιά, είναι απαράδεκτο. Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται να ικανοποιήσουν τις δίκαιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διεκδικήσεις του υγειονομικού και εκπαιδευτικού κινήματος και να σταματήσουν να ρισκάρουν και να φορτώνουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη και το φιλότιμο υγειονομικών και εκπαιδευτικών. Πάνω από 7.500 εκπαιδευτικοί νοσούν ή είναι στενές επαφές και λείπουν από τα σχολεία. Αυτός ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες, αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοΐου. Τα χιλιάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 χιλιάδες στην δευτεροβάθμια, που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την ανακοίνωση από το ΥΠΑΙΘ τρίμηνων προσλήψεων αναπληρωτών που θα απολυθούν τον Απρίλιο, αλλά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά, στο συνολικό πλαίσιο εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας που ευθύνεται για τις εκατόμβες νεκρών, τις ατελείωτες ουρές για ένα δωρεάν μοριακό τεστ, την κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας και πρόληψης.
2. Η όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με την κατακόρυφη άνοδο της ακρίβειας, τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τον νόμο Χατζηδάκη που στοχεύει στη διάλυση των συνδικάτων, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το χτύπημα στα επικουρικά ταμεία, τη θεαματική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και εγκατάσταση νέων αμερικάνικων βάσεων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας, την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή ενάντια στη νεολαία, στους φοιτητές και ενάντια στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος πρέπει να απαντηθεί άμεσα από τους αγώνες και τις απεργίες του οργανωμένου συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος. Χαιρετίζουμε τις μαζικές και δυναμικές απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στους χώρους της παιδείας, της υγείας, στην Cosco, των ταχυμεταφορέων και άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
3. Ο νόμος 4823 για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που στόχο έχει την επιτάχυνση της υλοποίησης των κατευθύνσεων που εδώ και χρόνια έχει η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ για το σχολείο και εναλλάξ εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην εκπαίδευση. Επιδιώκουν να οικοδομήσουν ένα ακόμα πιο ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενου, στο «τι και πως μαθαίνουν οι μαθητές», με τα «νέα» αναλυτικά προγράμματα της αποσπασματικότητας και των δεξιοτήτων, με τον κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων, με διδακτικές μεθόδους που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση». Με την κατηγοριοποίησή του σχολείου μέσα από την αυτονομία και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής «αξιολόγησης»: Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, λαιμητόμοι εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, διαπιστωτικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου (PISA) στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε εθνικό, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, σχολεία των «αρίστων» σε πειραματικά και πρότυπα, υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις δίχρονές σχολές, κ.ά. διευθυντής μάνατζερ με υπερεξουσίες, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς μεταξύ άλλων, το Σχολικό Συμβούλιο συρρικνώνεται σε ένα ολιγομελές όργανο, το οποίο, ανάμεσα στις άλλες αρμοδιότητές του, καλείται να αναζητά χρηματικές πηγές, εκτός της κρατικής χρηματοδότησης για να ενισχύσει το ταμείο της κάθε σχολικής επιτροπής.
4. Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στην αξιολόγηση από το ΥΠΑΙΘ και τους διοικητικούς τους μηχανισμούς είτε αυτή απευθύνεται στους συναδέλφους που ακολουθούν τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ είτε απευθύνεται στους συναδέλφους που υλοποιούν τις αποφάσεις Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ για απεργία-αποχή. Ο αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές ενέργειες απέναντι στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν με την εργασία τους το δημόσιο σχολείο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συναντά το απροσπέλαστο τείχος της μαζικής συντεταγμένης συμμετοχής στον αγώνα ακύρωσης της αξιολόγησης με όλες τις μορφές.
5. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους/στις καθαριστ(ρι)ες των σχολείων και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ζητάμε μόνιμες προσλήψεις καθαριστ(ι)ών σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της καθαριότητας.
Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Με στόχο να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στο σύνολό της και να σαρώσει όσους την στηρίζουν, με απεργίες, συλλαλητήρια, τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Με αγώνα για μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα του ΜΚ 15 -17, για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση/διορισμό όλων των αναπληρωτών, για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των σχολείων για την πανδημία και την αντιμετώπιση των οξυμμένων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους μαθητές. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω κοινές προτάσεις:
· ΓΣ και Ολομέλειες Προέδρων σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ την εβδομάδα 31/1-4/2 για την οργάνωση πολύμορφου αγώνα διαρκείας. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, με πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.
· Να επαναπροκηρυχθεί άμεσα απεργία – αποχή από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των συλλόγων διδασκόντων (ενιαία κείμενα της ΔΟΕ στην πρωτοβάθμια, συλλογικές αποφάσεις από μια σειρά ΕΛΜΕ στη δευτεροβάθμια – π.χ. Γ Αθήνα, Πειραιά, Ζακύνθου κ.α.) να συμβάλλουν στην ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη.
· Εάν οι ομοσπονδίες δεν το πράξουν, οι Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ, μέσα από κοινό συντονισμό και με ενιαίο τρόπο, μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, ολομέλεια προέδρων) που θα ενεργοποιήσουν το σύνολο του κλάδου, να πάρουν επάνω τους την κήρυξη απεργίας/αποχής πανελλαδικά, ώστε να εκφραστεί συλλογική αντίθεση του κλάδου.
· Κοινή δράση με το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα με στόχο για την ακύρωση στην πράξη του διαγωνισμού της λεγόμενης Ελληνικής PISA, με απεργιακές κινητοποιήσεις από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και συντονισμό με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα.
· Κοινές πρωτοβουλίες δράσης με τους γονείς, αγωνιστικές δράσεις ενημέρωσης στις πύλες των σχολείων, πανό στα σχολεία, γράμμα προς γονείς, κοινή αφίσα των Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.
· Μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για την υγεία την Τετάρτη 26/1.
· Απογευματινό παλλαϊκό, πανεργατικό συλλαλητήριο για όλα τα επίδικα της περιόδου. Προετοιμασία για γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
· Συνέντευξη τύπου για τις διώξεις στο 10ο Δημ. Σχ. Χαλκίδας.