«Κανένας κοινωνικός αποκλεισμός για τους συμπολίτες μας με . Χτίζουμε μια κοινωνία στην οποία η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη είναι μονόδρομος για εμάς. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων και να τους εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», δήλωσε η κ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά και παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, κάνουμε τα πάντα για τη συμπερίληψη των συμπολιτών με αναπηρία στην κοινωνία» σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκδήλωση Η δύναμη βρίσκεται στη διαφορά του Ιδρύματος Η Θεοτόκος, αλλά και στην ημερίδα “Προσβασιμότητα για όλους και Δημόσιος χώρος, στις οποίες συμμετείχε.

Κάνοντας λόγο για την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής ημέρας και αναφερόμενη στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε ότι όλες οι πρωτοβουλίες, οι οποίες λαμβάνονται, στοχεύουν στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε:

«- Στη θεσμοθέτηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού, η οποία ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

– Στην έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές τους συναλλαγές και δραστηριότητες.

– Στη χρηματοδότηση, ύψους 24 εκατ. ευρώ, για παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε κατοικίες και χώρους εργασίας στους οποίους κατοικούν ή εργάζονται άτομα με αναπηρία και σε κτίρια όπου στεγάζονται φορείς και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

– Στη χρηματοδότηση και απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.

– Στον πρώιμο έλεγχο βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών ή άλλων διαταραχών, ο οποίος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Κυψέλη”.

– Στη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας.

– Στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης.

– Στο πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με αυτισμό».

Παράλληλα, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε: «Κανένας κοινωνικός αποκλεισμός για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Χτίζουμε μια κοινωνία στην οποία η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη είναι μονόδρομος για εμάς. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων και να τους εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025