: Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, που θα φέρει πίεση στο ΕΣΥ.

«Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 54.000», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εξήγησε πως «εννέα στα δέκα κρούσματα στα παιδιά, έχει εντοπιστεί ύστερα από rapid test. Για αυτό είναι σημαντικός ο συστηματικός έλεγχος και το αυξημένο testing».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέλυσε η κ. Παπαευαγγέλου, τη δεδομένη χρονική στιγμή νοσηλεύονται με κορονοϊό 3.500 άνθρωποι στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε πως ο μέσος όρος των εισαγωγών έχει αυξηθεί, με ρεκόρ τις 590 της Τετάρτης ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 511 εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Αυτή την αύξηση, ακολουθεί η αύξηση των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι, δυστυχώς κι αυτών που χάνουν τη ζωή τους», τόνισε. Μάλιστα, ανέφερε πως το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ έχει φτάσει στο 87%, μετά από αύξηση των διαθέσιμων κλινών τα τελευταία 24ωρα.

«Έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρότι η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει αυξητική τάση, και περίπου 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν για την πρώτη δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχουν περιοχές με χαμηλή ανταπόκριση.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ο αποτελεί αναγκαιότητα και μονόδρομο. Παράλληλα, με δεδομένο ότι πράγματι οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, ήπια μεν, αλλά και να μεταδώσουν τον ιό, κάλεσε σε πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Παγκοσμίως έχουν γίνει περισσότεροι από 7,5 δισεκατομμύρια και πάνω από το 50% του πληθυσμού του πλανήτη έχει λάβει έστω μια δόση. Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε πειραματικό. Για την τρίτη δόση έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι η χορήγηση είναι ασφαλής», είπε μεταξύ άλλων.

«Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας ενόψει των γιορτών. Το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι αυξημένο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 80%. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025