«Κούρεμα» στις σε δεκάδες τμήματα από τουλάχιστον τρία επιστημονικά πεδία αλλά και σημαντική άνοδο στις Ιατρικές που δεσπόζουν στο 3ο πεδίο δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ – ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από όλους τους εκπαιδευτικούς αναλυτές συμφωνα με δημοσιευμα του Εθνους ως η χρονιά των εκπλήξεων όσον αφορά τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, καθώς το νέο σύστημα εξετάσεων, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο σε μεγάλο βαθμό με το περσινό. Κατ’ αρχάς υπάρχουν λιγότερα μαθήματα, ενώ έχει αλλάξει και η κατανομή των σχολών στα 5 επιστημονικά πεδία.

Διαβάστε :

Με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, πάντως, φαίνεται συμφωνα με το Εθνος ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές Σχολές, καθίζηση στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων, αισθητή άνοδος στις Ιατρικές Σχολές και στα Παραϊατρικά Τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, και ισορροπία με μικρές τάσεις ανόδου στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, δηλαδή Νομικής και Ψυχολογίας.

Οπως προκύπτει από τις επιδόσεις των υποψηφίων, καταγράφεται μια αύξηση των αριστούχων στα 8 από τα 14 μαθήματα και μείωση σε 6. Τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων εντοπίζονται στο μάθημα της Χημείας (Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) με 35,34%, ακολουθεί το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής) με 32,34% και έπεται το μάθημα της Φυσικής (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) με 27,88%.

Διαβάστε :

Στον αντίποδα, σε 9 από τα 14 μαθήματα έχει αυξηθεί το ποσοστό των υποψηφίων που δεν κατάφερε να πιάσει τη βαθμολογική βάση. Πιο συγκεκριμένα, πανωλεθρία καταγράφηκε στην Ιστορία Γ.Π., όπου το 82,64% έγραψε κάτω από τη βάση, στα Μαθηματικά (Ο.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής) όπου το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 77,89%, και στα Μαθηματικά Γ.Π. (66,19%).

Η εικόνα των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Η πορεία των βάσεων στα 5 επιστημονικά πεδία, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων ανά ομάδα προσανατολισμού, διαμορφώνεται ως εξής:

• 1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών): Οι βάσεις εισαγωγής στις πρωτοκλασάτες σχολές, όπως οι Νομικές και Ψυχολογίας αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα ή οριακά υψηλότερα, ανάλογα και με τον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων που θα υπάρξουν στο μηχανογραφικό. Στα υπόλοιπα μεσαίων βαθμολογικών πιθανότατα θα κινηθούν πτωτικά.

• 2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών): Παρά το γεγονός ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις στη συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού είναι καλύτερες από πέρυσι, ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε αυτές τις σχολές είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ανταγωνισμός. Ως εκ τούτου οι βάσεις θα καταγράψουν μικρή πτώση στις κεντρικές Πολυτεχνικές Σχολές, πιο αισθητή θα είναι η πτώση στις περιφερειακές και ακόμη μεγαλύτερη σε τμήματα μεσαίων βαθμολογικών, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

• 3ο Ε.Π. (Επιστημών Υγείας και Ζωής): Η εικόνα για τα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, όπου παραδοσιακά επιλέγεται από τους πλέον υψηλόβαθμους υποψηφίους, είναι ξεκάθαρη. Θα υπάρξει σαφής άνοδος σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, ακόμη και σε αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σημαντική άνοδος καταγράφεται και στα Τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Κτηνιατρικής, είναι εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις στη συγκεκριμένη ομάδα προσανατολισμού, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις βάσεις και στα Παραϊατρικά Τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, όπως Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας κ.ά.

• 4ο Ε.Π. (Επιστημών της Εκπαίδευσης): Στους τυχερούς συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι που στοχεύουν σε τμήματα που εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Ειδικά για τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης και τα Τμήματα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει καθίζηση των βάσεων εξαιτίας και των βαθμολογικών επιδόσεων στα αντίστοιχα μαθήματα αλλά και του χαμηλού ενδιαφέροντος που υπάρχει γι’ αυτά.

• 5ο Ε.Π. (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): Ευκαιρίες για ευκολότερη πρόσβαση σε τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου θα έχουν πολλοί από τους φετινούς υποψηφίους. Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία, φαίνεται ότι χαμηλώνει ο πήχης για την εισαγωγή ακόμη και σε υψηλόβαθμα τμήματα, όπως αυτά της Χρηματοοικονομικής και της Τραπεζικής Διοικητικής, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για Σχολές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Επιστημών και για τμήματα των ΤΕΙ.