Το χάπι της Merck για τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας σύντομα.
Το εν λόγω χάπι παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, ωστόσο η ανάγκη για τους εμβολιασμούς δεν αλλάζει, όπως εξήγησε η κ. Γκάγκα.
Η κ. Γκάγκα σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «για τα χάπια, επίσης, είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε». Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο αναφερόμενη στο χάπι της Merck για «πάρα πολύ ευχάριστα νέα». «Γίνονται προσπάθειες να το πάρουμε και εμείς και να το έχουμε και εδώ, στην χώρα μας».
Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού.
Εμβόλιο – Τρίτη δόση: Τι πρέπει να ξέρετε – Η προϋπόθεση για ραντεβού
Φροντιστήρια – Κέντρα ξένων γλωσσών: Πώς γίνεται η ανανέωση αδειών
Παπαευαγγέλου: Τι γίνεται με τη μεταδοτικότητα στα σχολεία – Σημαντική η τρίτη δόση
Ο EMA προσπαθεί επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.
«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.
«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσειες έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή με έδρα της το Άμστερνταμ δεν έχει την εξουσία να λάβει μια κεντρική απόφαση σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως εκ τούτου, μπορεί να συστήσει μόνο κράτη μεμονωμένα, εξήγησε.
Merck: Το χάπι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας
Το χάπι μειώνει κατά 50% νοσηλείες και θανάτους ασθενών με κορονοϊό. Οι ασθενείς που έλαβαν το «molnupiravir» μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19, παρουσίασαν μειωμένο κατά 50% ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από εκείνους που έλαβαν το placebo.