Αξιολόγηση: Με βάση την απόφαση του εφετείου, στη βάση της οποίας έχει έρθει και εγκύκλιος του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ στα σχολεία, εδώ και τώρα τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ χρειάζεται να πάρουν απόφαση ξανά για απεργία – αποχή, κάτι που αποτελεί μονόδρομο, αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά.
Η ανακοίνωση
Έχουν περάσει ήδη 2 ολόκληρες εβδομάδες από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων. Το Υπουργείο Παιδείας, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός και τα πληρωμένα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει ένα κρεσέντο τρομοκρατίας και συκοφάντησης των εκπαιδευτικών για την περήφανη στάση τους να μην αποδεχθούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Χιλιάδες συνάδελφοι δέχονται τρομακτικές πιέσεις να σκύψουν το κεφάλι και να «τρέξουν» τις διαδικασίες της λεγόμενης αξιολόγησης. Όμως για την ηγεσία της ΟΛΜΕ πέρα βρέχει…
Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι το μόνο που ένοιαζε την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ήταν να σταματήσει με κάθε τρόπο η Απεργία – Αποχή και από εκεί και πέρα «γαία πυρί μιχθήτω»!
Ακόμα και η απόφαση που πήραν μετά τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων ότι «…να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αξιολόγησης με άλλους τρόπους…» είναι κενό γράμμα γιατί μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε δεν έχει καταλήξει σε καμία πρόταση.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Θα συνεχίσουμε! Δεν θα κάνουμε πίσω! Εδώ και τώρα να πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ. Εδώ και τώρα να επαναπροκηρυχθεί από την ΟΛΜΕ η Απεργία-Αποχή.
Συνυπογράφουμε το αίτημα δεκάδων ΕΛΜΕ για σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Προέδρων, με βάση το άρθρο 34 του καταστατικού της ΟΛΜΕ.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συντονισμού των ΕΛΜΕ στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και για την οργάνωση του Αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής πολιτικής.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, γιατί αφορά την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας σε ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που δε θα διαχωρίζει τους μαθητές, θα δίνει ενιαία τη γνώση σε όλα τα παιδιά, θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Όλο αυτό διάστημα αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, για ακόμα βαθύτερη ταξική κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων για την πλειονότητα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, για επέκταση της επιχειρηματικής – ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του σχολείου με τους γονείς και τους μαθητές πελάτες και τους εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι. Αποκαλύφθηκε η απάτη ότι δήθεν η «αξιολόγηση» στοχεύει στην «αναβάθμιση του σχολείου και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού». Πίσω από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όλων των κυβερνήσεων κρύβεται μια βαθιά αντιεκπαιδευτική πολιτική, που αντιμετωπίζει την μόρφωση των νέων σαν εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σαν κόστος. Βρίσκονται οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και οι απαιτήσεις τους ΣΕΒ, στις οποίες «πίνουν νερό» όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Στα πλημμυρισμένα σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και αλλού, «βούλιαξε» και η «αξιολόγηση» της κ. Κεραμέως και η πολιτική της διαχρονικής εγκατάλειψης των σχολικών υποδομών από όλες τις κυβερνήσεις, τα 600 κοντέινερ, στα οποία στριμώχνονται 25 μαθητές, που άφησε προίκα η προηγούμενη στη σημερινή κυβέρνηση.
Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ στριμώχτηκαν από τους αγώνες μας, από την τεράστια αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες από εργατικά συνδικάτα και γονείς. Είναι σημαντική η συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 11/10, είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά, σε κάθε φάση του αγώνα μας, η αγωνιστική στάση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της με τίτλο «δάσκαλε σ΄ ευχαριστώ». Είναι συγκινητική η διεθνής απήχηση του αγώνα μας, η αλληλεγγύη εκπαιδευτικών συνδικάτων και ενώσεων από όλο τον κόσμο (βλ. FISE, ΠΟΕΔ κ.α.). Οι χιλιάδες μαθητές που κατέβηκαν στον δρόμο μαζί μας είναι μία ακόμα ηχηρή απάντηση ότι αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος, είναι το χρέος του εκπαιδευτικού απέναντι στους μαθητές του.
Ο αυταρχικός κατήφορος, οι αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές και η καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση δείχνουν ότι δεν έχουν άλλο τρόπο για να προωθήσουν μια πολιτική που έχει μαζικά απορριφθεί από τον κλάδο. Οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν τις απεργίες «παράνομες» είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, 112 από τις 114 απεργίες που έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων, τα τελευταία χρόνια, κρίθηκαν παράνομες. Με τον ν. Χατζηδάκη επιχειρούν να κλείσουν κάθε ρωγμή. Όμως, ένας δίκαιος αγώνας δεν μπορεί να σταματήσει από καμία δικαστική απόφαση. Η απάντηση στην προσπάθεια να μπει στον γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα και να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα αντίδρασης των σωματείων, δεν μπορεί να περάσει αναπάντητη. Ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστική δράσης σπάει στην πράξη, με τις αποφάσεις και την ανυπότακτη στάση των συνδικάτων.
Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη για λύσεις «από τα πάνω». Έχουμε πια εμπειρία. Η κάθε κυβέρνηση πατάει στους νόμους της προηγούμενης και επεκτείνει το αντιλαϊκό νομοθετικό οικοδόμημα. Οι περικοπές με τις Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη για το Ολοήμερο έμειναν άθικτες από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι σημερινοί νόμοι της αξιολόγησης «πατάνε» στον νόμο 4547/18 του Γαβρόγλου. Η προώθηση της λεγόμενης «αξιολόγησης» είναι δέσμευση και των τριών μνημονίων, που προσπάθησαν να υλοποιήσουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.
Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, με συντονισμό σωματείων και Ομοσπονδιών. Έχουμε τεράστια εμπειρία για το πώς μπορούν να μείνουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκοί τους νόμοι. Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους άφησαν ανενεργό τον νόμο του Βερναρδάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ο αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων κατάργησε την τιμωρητική τροπολογία της Γεροβασίλη που επανέφερε η Ν.Δ. Οι υγειονομικοί μέσα από την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) άφησαν ανενεργό τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Τα σωματεία και η ζωντανή τους δράση άφησαν στα χαρτιά τις απεργοκτόνες διατάξεις των νόμων Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) – Βρούτση (ΝΔ). Στην πράξη σπάσαμε τον νόμο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις. Ο αγώνας φοιτητών και εργαζομένων άφησε ανενεργό τον νόμο της ΝΔ για την αστυνομία στα ΑΕΙ. Ο αγώνας των συνδικάτων κουρέλιασε δεκάδες φορές τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Η αταλάντευτη αγωνιστική στάση εκπαιδευτικών και μαθητών, η συσπείρωση και η αγωνιστική συμπόρευση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων, όπως εκφράστηκε και μέσα από την σύσκεψη 200 Συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 5/10 στην Αθήνα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, είναι ο δικός μας δρόμος. Ο δρόμος για να βγουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.
Τα σχέδια της κατηγοριοποίησης των σχολείων, της απαξίωσης του ρόλου μας, της παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας δε θα περάσουν. Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος θα μείνει στα χαρτιά!
Στη βάση αυτή, ξεκαθαρίζουμε πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε τις επόμενες ημέρες:
Α. Πού βρισκόμαστε:
1.Με βάση την απόφαση του εφετείου, στη βάση της οποίας έχει έρθει και εγκύκλιος του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ στα σχολεία, εδώ και τώρα τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ χρειάζεται να πάρουν απόφαση ξανά για απεργία – αποχή, κάτι που αποτελεί μονόδρομο.
2.Το ΥΠΑΙΘ, με την εγκύκλιο Κόπτση, έχει δώσει παράταση για να ανέβει στην πλατφόρμα του ΙΕΠ ο προγραμματισμός του κάθε σχολείου και οι ομάδες δράσης, μέχρι την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Προσοχή! Ο Προγραμματισμός αφορά αποκλειστικά το Διευθυντή και όχι την κατάθεση σχεδίων δράσης από τις ομάδες. Δεν καταθέτουμε κανένα σχέδιο δράσης, δεν παραδίδουμε εκθέσεις, “προσχέδια”, περιλήψεις κλπ.
3.Η δυνατότητα πραγματοποίησης των Ειδικών Συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων, με βάση την Υπουργική Απόφαση, που παραμένει σε ισχύ, και με βάση το άρθρο 4, έχει λήξει από τις 10/10, ενώ η υποχρέωση κατάθεσης της αποτίμησης της περσινής χρονιάς (2020 -2021) έχει λήξει από τις 30/9. Και στις δύο περιπτώσεις οι Διευθυντές/ντριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων καλύπτονταν με την απεργία – αποχή.
4.Η μόνη «υποχρέωση» που προκύπτει με βάση την Υπουργική Απόφαση, άρθρο 10, είναι αυτή των Διευθυντών/ριών να καταθέσουν με δική ευθύνη, «αμελλητί», τον προγραμματισμό και τις ομάδες δράσης για τη νέα σχολική χρονιά 2021 -2022, μέχρι τις 12/11.
Β. Με βάση όλα τα παραπάνω καλούμε:
Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μη συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, γιατί δεν προβλέπεται ούτε καν από την Υπουργική Απόφαση. Κανένας Διευθυντής/τρια δεν είναι υποχρεωμένος/νη να καλέσει συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων. Κανένας δεν μπορεί να τον/ην αναγκάσει, ούτε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.
Οι συνάδελφοι που τυχόν καλεστούν σε Συλλόγους Διδασκόντων τις επόμενες μέρες να επικαλεστούν όλα τα παραπάνω και να ζητήσουν αναβολή των Συλλόγων Διδασκόντων μέχρι τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες να τοποθετηθούν με βάση τα νέα δεδομένα. Να ενημερώσουν άμεσα την ΕΛΜΕ.
Για όσους συναδέλφους τυχόν πιεστούν να πάρουν μέρος σε συνεδριάσεις με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Πειραιά προκηρύσσουμε διευκολυντικές στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα 1- 3 ώρες στο ωράριο του κάθε συναδέλφου και όσες ώρες από αυτές χρειαστεί.
Καλούμε σε:
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά 4/11 18:30 στο Πασαλιμάνι ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη. Παλεύουμε για μόρφωση, δουλειά, υγεία και ζωή με δικαιώματα
Κάλεσμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης της ΕΛΜΕ στη νέα 48ωρη Απεργία των εργατών της COSCO (Παρασκευή 5/11-Σάββατο 6/11).
Πρωτοβουλία Συντονισμού των ΕΛΜΕ την Κυριακή 7/11
Νέο πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/11 18:30 στα Προπύλαια
Να εκφραστεί έμπρακτα η διαμαρτυρία απέναντι στην απόφαση της ΟΛΜΕ και την άρνησή της να κηρύξει νέα απεργία αποχή- Να εκφραστεί έμπρακτα το κοινό αίτημα δεκάδων ΕΛΜΕ για την έκτακτη σύγκληση της Γ.Σ. των Προέδρων
Σύσκεψη της ΕΛΜΕ με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων των Δήμων του Πειραιά
Προετοιμασία για Πανεργατική Απάντηση Ιδιωτικού-Δημόσιου Τομέα