Όπως φαίνεται, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Το πρώτο lockdown στην Ευρώπη, ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε αρκετές χώρες και ο κόκκινος συναγερμός από τους επιστήμονες δημιουργούν μία ανησυχητική εικόνα
Το χάος του κορονοϊού κυριεύει την ανατολική Ευρώπη και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στοιχειώνει τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, γράφει χαρακτηριστικά το CNN. Η «γηραιά ήπειρος» εισέρχεται στον δεύτερο χειμώνα της πανδημίας, με τη Λετονία να γίνεται η πρώτη χώρα που επαναφέρει το lockdown.
Η Ανατολική και η Κεντρική Ευρώπη μαζί με τη Ρωσία ευθύνονται για τα 12 υψηλότερα ποσοστά θανάτων από Covid-19 στον κόσμο. Οι λοιμώξεις έχουν επίσης εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα στις χώρες της Βαλτικής, ενώ η Ρουμανία ξεμένει από κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
Το πρώτο locκdown στην Ευρώπη
Την περασμένη Πέμπτη, η Λετονία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επέβαλε lockdown καθώς η χώρα δίνει μάχη με μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων, εν μέσω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Μόνο το 56% όλων των ενηλίκων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 74,6%.
Οι αξιωματούχοι βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να εκφράσουν τη λύπη τους για τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους εμβολιασμένους που μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειές μας δεν ήταν αρκετές», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κριστιάνις Κάρινς. «Είναι άδικο που πρέπει να σηκώσουμε αυτό το βάρος επειδή άλλοι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά αν δεν το κάνουμε τότε θα υποφέρουμε κι εμείς».
Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων φέτος το χειμώνα σε σύγκριση με τον προηγούμενο, η Ευρώπη είναι το μόνο μέρος του κόσμου που αναφέρει αύξηση νέων κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τρίτη συνεχόμενη που η περιοχή καταγράφει αύξηση κρουσμάτων.
Και ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση σοβαρών ασθενειών και θανάτων, δεν σταματούν πάντα τη μόλυνση ή τη μετάδοση και η ισχύς τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εικόνα πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αναφέρει το Bloomberg.
Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Στο τραπέζι το υποχρεωτικό τεστ και για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους
Σεισμοί: Ποιές περιοχές φοβίζουν τους ειδικούς
Κορονοϊός: Σε ποιές περιπτώσεις ασθενών είναι λιγότερες οι επιπλοκές στις χειρουργικές επεμβάσεις
«Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες που αναμένονται, η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα κενά στην κάλυψη του εμβολιασμού καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της εξέλιξης της επιδημίας», λέει ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση, Αρνό Φοντανέ. «Οι επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», προειδοποίησε.
Η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, που καταγράφουν αυξανόμενους θανάτους και κρούσματα λόγω και της διστακτικότητας των ανθρώπων να εμβολιαστούν, όπως δείχνουν τα ποσοστά ανοσοποίησης που κυμαίνονται γύρω στο 24%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η δυτική Ευρώπη καταγράφει επίσης αύξηση κρουσμάτων Covid-19, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία έφθασαν τις 100 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους το Σάββατο για πρώτη φορά από τον Μάιο.
Το Βέλγιο, μαζί με την Ιρλανδία, έχουν επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC, 325,76 και 432,84 ανά 100.00 άτομα αντίστοιχα.
Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βάντενμπρουκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT την Τετάρτη ότι η χώρα βιώνει ήδη ένα τέταρτο κύμα. Περισσότερο από το 85% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και οι αξιωματούχοι λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 δεν είχαν εμβολιαστεί, ανέφερε το Reuters.
Τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού οδηγούν την Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης σε ξεχωριστούς δρόμους, αυτό που έχουν κοινό ωστόσο είναι τα ποσοστά κρουσμάτων που ανεβαίνουν μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας καθώς οι οικονομίες ανοίγουν.
Ο ψυχρός καιρός οδηγεί τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην περιοχή, δήλωσε στο CNN ο Δρ Πίτερ Ντρόμπακ, παγκόσμιος εμπειρογνώμονας υγείας στην Επιχειρηματική Σχολή Saïd του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία.
Η κρίση στη Ρουμανία
Η Ρουμανία επανέφερε απο χθες τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα καταστήσει υποχρεωτικά τα δελτία υγείας για τους περισσότερους χώρους, λίγες ημέρες αφότου κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτων στον κόσμο.
Οι δυσκολίες της Ρουμανίας δεν οφείλονται στις ελλείψεις εμβολίων. Οι χώρες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, αλλά όπως και πολλές χώρες από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια, η διάδοση των εμβολίων παρεμποδίζεται από τη διστακτικότητα των εμβολίων, τα επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης και την καχυποψία των πολιτών απέναντι στις αρχές. Μόνο το 35,6% του ενήλικου πληθυσμού του είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το ECDC.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ουκρανία ανέφερε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (22.415 κρούσματα) ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το lockdown.
«Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις σε αυτό το σταυροδρόμι: εμβολιασμός ή αποκλεισμός», δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι ICTV τη Δευτέρα. «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση και αυτήν την επιλογή. Είμαι εντελώς κατά του lockdown … λόγω της οικονομίας».
Μέχρι την Παρασκευή, τα σχολεία στα σημεία έξαρσης του κορονοϊού έκλεισαν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιστοποιητικά εμβολίων ή αρνητικά τεστ για την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα, αφού οι καθημερινοί θάνατοι έφτασαν το ρεκόρ των 614, σύμφωνα με το Reuters.
Τη χειρότερη φάση της πανδημίας διανύει και η Ρωσία. Η Μόσχα ξεκίνησε 10ήμερο lockdown καθώς οι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν τρομακτικά δύσκολο χειμώνα. Ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και κατέγραψε ρεκόρ 1.028 θανάτων την περασμένη Τετάρτη.
Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια
Η Δυτική Ευρώπη δεν θα αγγίξει τα επίπεδα κρίσης που είδαμε στο παρελθόν — με τη δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας [επειδή] τα εμβόλια έχουν σίγουρα αλλάξει το παιχνίδι και από αυτή την άποψη θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία λένε οι ειδικοί.
Η Βρετανία, ωστόσο, δείχνει ότι τα εμβόλια δεν είναι «μαγική συνταγή» πρόσθεσε. Η χώρα καταγράφει τα περισσότερα καθημερινά κρούσματα στη Δυτική Ευρώπη αφότου ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας το καλοκαίρι.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και ιατρικά συνδικάτα ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου μέτρα όπως αυστηρές εντολές για τη χρήση μάσκας ή πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αποτραπεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως τα lockdown.
Οι ηγέτες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προτρέπουν τη Ντάουνινγκ Στριτ να επαναφέρει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Το Λονδίνο απορρίπτει τις προτάσεις των ειδικών, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Η Κάθριν Χέντερσον, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Φροντίδας, δήλωσε στο Sky News την Κυριακή ότι η υπηρεσία υγείας της χώρας βρίσκεται ήδη σε «ένα τρομακτικό σημείο» λόγω της Covid-19.
Τα τμήματα έκτακτης ανάγκης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο «ήδη παλεύουν να αντιμετωπίσουν» τις «μεγάλες ουρές» ασθενοφόρων που συσσωρεύονται έξω, είπε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και τα άτομα υψηλού κινδύνου, να κάνουν μία αναμνηστική δόση εμβολίου, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η μειωμένη προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μετά από έξι μήνες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερα νέα κρούσματα Covid-19 από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία μαζί.
Οι ανησυχητικές μεταλλάξεις
Εν τω μεταξύ η νέα παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα ΑΥ.4.2. έχει σημάνει συναγερμό ιδιαίτερα στις βρετανικές αρχές. Οι αρχές ερευνούν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εν λόγω μετάλλαξη που ονομάζεται επίσης «Δέλτα plus» είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την Δέλτα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να «καρκινοβατήσει» προς τα lockdown και τους θανάτους του περασμένου χειμώνα, λέει ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η περίοδος της επιδημίας σε δύο μήνες, τρεις μήνες… θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί… λίγο προσεκτικοί».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus, Μάριον Κόοπμανς, η στρατηγική της Ευρώπης είναι «ένα πείραμα» και ησταθερότητά του θα μπορούσε να ανατραπεί αν έμπαιναν άγνωστες παράμετροι στο παιχνίδι, όπως ειναι λόγου χάρη ένας συνδυασμός μολύνσεων από Covid-19 και εποχική γρίπη.