Σχολεία: Έντονη ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας. Με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.
Υπερβολικό βρίσκουν αρκετοί γονείς το μέτρο 50+1 για να κλείσει ένα τμήμα, με αρκετούς να μην στέλνουν τα παιδιά τους από το πρώτο κιόλας κρούσμα.
«Δεν εφαρμόζεται. Αν υπάρχουν 1-2 κρούσματα, δεν τα πάνε και οι άλλοι γονείς τα παιδιά τους. Εάν υπάρχουν 5-10 κρούσματα στην τάξη και οι υπόλοιποι γονείς δεν τα στέλνουν», λένε.
Το πρόβλημα περιπλέκεται όταν νοσούν και εκπαιδευτικοί. Γονείς καταγγέλλουν πως στο Στρούμπειο δημοτικό στην Πάτρα νοσούσε δασκάλα χωρίς το σχολείο να τους ενημερώσει, ενώ δεύτερη νηπιαγωγός διαγνώστηκε με κορωνοϊό σε νηπιαγωγείο της Εγλυκάδας. Όπως ανακοινώθηκε στους γονείς, δε θα λειτουργήσει το τμήμα ούτε το ολοήμερο.
Τι ισχύει με τις απουσίες
Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ως «απουσία» κάθε χαμένη, διδακτική ώρα, σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η απουσίες αυτές θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει κάθε μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής. Να σημειωθεί ότι για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών θα τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), το οποία θα ανατίθεται σε εκπαιδευτικό, ο οποίος θα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων.
Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος – Ποιά θα θεωρούνται υψηλού κινδύνου
Ακρίβεια: Συνεχίζεται η άνοδος στη βενζίνη – Πίνακας με τις αυξήσεις
Φώφη Γεννηματά: Συγκινούν οι γιατροί της – Τι αποκάλυψαν
Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να τηρεί το απουσιολόγιο ηλεκτρονικά. Επιπλέον οι «απουσίες» θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς, αφού σύμφωνα με την απόφαση, εάν δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία μπορούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τότε υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα.
Δεν μετράνε οι απουσίες την ημέρα του εμβολιασμού
Στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα τα παιδιά μπορούν να απουσιάσουν και την επόμενη ημέρα, με την απουσία να καταχωρίζεται μεν, αλλά να μην λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης
Οι μαθητές/τριες που εμβολιάζονται, δύνανται να μην προσέρχονται στις σχολικές μονάδες την ημέρα του εμβολιασμού τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα δύνανται να απουσιάσουν και την επόμενη ημέρα.
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι το ίδιο ισχύει και για τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Οι απουσίες των μαθητών/τριών τις ημέρες αυτές καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, προσκομίσουν στον/τη Διευθυντή/τρια το πιστοποιητικό βεβαίωσης του εμβολιασμού τους.
Τι ισχύει εάν βρεθεί κρούσμα
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες
τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων
ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.