Η ΠΤ τονίζει ότι ορισμένες τιμές εμπορευμάτων έφθασαν φέτος σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί μετά τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια.
Οι τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό το 2022 μετά την εκτίναξή τους κατά 80% φέτος, προκαλώντας σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τον παγκόσμιο πληθωρισμό σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με την ΠΤ, οι τιμές ενέργειας αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί που υπάρχουν στην προσφορά, ενώ αποκλιμάκωση προβλέπεται επίσης και για τις τιμές των μετάλλων.
Μείωση των τιμών των μετάλλων κατά 5% το 2022
Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση των τιμών των μετάλλων κατά 5% το 2022 μετά την αύξησή τους κατά 48% φέτος. Για τα αγροτικά προϊόντα αναμένεται περιορισμένη μείωση, μετά από την αύξησή τους φέτος.
Στα 74 δολάρια η μέση τιμή του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος λόγω της ισχυρής ζήτησης, με τη μέση τιμή του να διαμορφώνεται στα 74 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στα 65 δολάρια το 2023.
«Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας δημιουργεί σοβαρούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τον παγκόσμιο πληθωρισμό και, αν συνεχισθεί, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη στις χώρες που εισάγουν ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής του Prospects Group της ΠΤ, Ayhan Kose.
«Η απότομη ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων φαίνεται πιο έντονη από ότι αναμενόταν. Η πρόσφατη μεταβλητότητα των τιμών περιπλέκει τις επιλογές πολιτικής καθώς οι χώρες ανακάμπτουν από την περυσινή ύφεση», ανέφερε.
Η ΠΤ τονίζει ότι ορισμένες τιμές εμπορευμάτων έφθασαν φέτος σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί μετά τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια.
Για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, έφθασαν σε επίπεδα – ρεκόρ, αν και αναμένεται να υποχωρήσουν το 2022 καθώς μειώνεται η ζήτηση και θα βελτιώνεται η προσφορά.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών βραχυπρόθεσμα δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην προσφορά. Αλλοι παράγοντες κινδύνου είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανομοιόμορφη ανάκαμψη από την πανδημία και η απειλή νέων εξάρσεων της, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις πολιτικές για το περιβάλλον.