: Σήμερα στις 11 το πρωί αναμένονται με αγωνία οι ανακοινώσεις για τη , το και έκτακτο μέρισμα

Αναλυτικότερα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς η κυβέρνηση ενεργοποιεί σε προτεραιότητα έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη φετινή ΔΕΘ. Μάλιστα, στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται και η δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού αναχαίτισης ραγδαίων αυξομειώσεων στο ενεργειακό κόστος, με δεδομένη και τη συνολική μετάβαση της ευρωπαϊκής ηπείρου σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με την εκπομπή μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου.

Στο ενδιάμεσο, το «πράσινο φως» για παροχές άναψε χθες η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ, Κάρι Σίμσον, η οποία ενθάρρυνε τις εθνικές κυβερνήσεις να παρέχουν αντίμετρα στην ξέφρενη κούρσα του ενεργειακού κόστους, ώστε να προσφέρουν άμεση βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και επιπρόσθετη στήριξη στην πλειοψηφία των καταναλωτών, κάνοντας χρήση και των εσόδων τους από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε η ΕΕ θα παρουσιάσει δέσμη πανευρωπαϊκών αντίμετρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, με όλα τα διαθέσιμα «όπλα» προσέρχεται στην μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προσανατολίζεται αφενός σε γενναίες παροχές στους καταναλωτές ως προς το ενεργειακό κόστος και αφετέρου στην επιπρόσθετη οικονομική στήριξη των ασθενέστερων νοικοκυριών, με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Το πλαίσιο, άλλωστε, των σημερινών ανακοινώσεων απασχόλησε χθες διεξοδικά το Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ώστε να οριστικοποιηθεί το πακέτο τιμολογιακής και εισοδηματικής στήριξης των πολιτών.

Ως προς τη δέσμη αντίμετρων στο ενεργειακό κόστος, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε διπλάσια αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα, διευρύνοντας το συνολικό πακέτο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, φτάνοντας στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα αφορά στο τρέχον τετράμηνο (από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο), παρότι το διάστημα αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης προδιαγράφει την επέκτασή του και στους πρώτους μήνες του 2022.

Στο συνολικό πακέτο της κυβέρνησης εντάσσονται και παροχές οριζόντιας μορφής στο φυσικό αέριο, της τάξης περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας τα κυβερνητικά αντίμετρα στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στα σενάρια που εξετάστηκαν χθες, κατατέθηκε η απορρόφηση οριζόντια της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου απευθείας στους λογαριασμούς, παράλληλα με τη σημαντική διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, έτσι ώστε να συμπεριλάβει φέτος και την μεσαία τάξη, αντίθετα με την παράδοση της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους έως το τέλος Δεκεμβρίου, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε χθες το newmoney, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του (πρώην ΚΕΑ), που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συνεπώς, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εξετάζεται να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου, ύψους συνολικά 64 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες), ενώ αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη, με ωφελούμενες κοινωνικές ομάδες τις εξής:

· Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

· Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

· Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

· Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η πληρωμή του έκτακτου επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Επιστρατεύονται και ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση για να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά προβλέπεται η αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από 150 εκατομμύρια στα 300 ή ακόμη και στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση το μηνιαίο όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να φτάσει από τα 14 ευρώ έως και τα 18 ευρώ (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ) και θα αφορά τις 300 πρώτες κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης για την περίοδο από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021. Τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προέλθουν από τους ρύπους με μείωση κάτω από 60% των εσόδων που τροφοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και από τον κρατικό προυπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο γίνονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα διαβουλεύσεις ώστε να προσφέρει κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, έκπτωση και η ΔΕΠΑ προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους και στους λογαριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου εξετάζεται να απορροφήσει το 25% των ανατιμήσεων ώστε το αέριο που θα φτάνει στα νοικοκυριά να είναι πιο φθηνό .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025