Σχολεία: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων ειδικά σε παιδιά δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό .
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών ξεπέρασαν τα 3.000 (συνολικά 3.194) την εβδομάδα 6-13 Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα, δηλαδή, πριν να ανοίξουν τα σχολεία.
Οι ειδικοί, πάντως, ζητούν η τελική αξιολόγηση να γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες ώστε να είναι δυνατή μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση της επίπτωσης από την κινητικότητα των μαθητών λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων με το «κλειδί» να βρίσκεται στο κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τον βαθμό πίεσης στο ΕΣΥ δεδομένου ότι ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η πορεία των κρουσμάτων στα παιδιά να αποτελέσει και καταλύτη για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών η οποία ως επιλογή παραμένει στο τραπέζι αν και όχι ως πρώτης προτεραιότητας λύση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.
Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα:
για την ηλικιακή ομάδα 15 – 17, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας με περισσότερα από 16.000 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, να έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες.
για την ηλικιακή ομάδα 12 – 14, το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 14,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά με 13.5000 παιδιά να έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες.
Όπως τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μιας ημέρας. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό».