Κορονοϊός: Τα στοιχεία για τη σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας στη χώρα μας όπως αυτά αποτυπώνονται στα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ανατρέποντας το σύνηθες πρόγραμμα της ενημέρωσης, κατά την πρώτη της παρουσίαση στο υπουργείο Υγείας, όπως η ίδια επισήμανε, η κυρία Γκάγκα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τους υγειονομικούς που συνδράμουν στην επιδημία καθόλη τη διάρκειά της από κάθε μετερίζι. Και ζήτησε από τους πολίτες, πριν δώσει τον λόγο στους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα και να εμβολιάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς μέσα στην πανδημία.
Τόνισε μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός πως, παρά τα πρόσφατα περιστατικά πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού και διαγνωστικών ελέγχων που εντοπίστηκαν στο ΕΣΥ, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του συνεχίζει να υφίσταται. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης πράξης αναστολών εργασίας που θέτει εκτός ΕΣΥ ανεμβολίαστους εργαζόμενους, τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Γκάγκα δείχνουν ότι το ΕΣΥ μετράει μικρές απώλειες ενώ αξιοσημείωτος αριθμός υγειονομικών αξιοποίησαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε να εμβολιαστούν και να αιτηθούν την ανάκληση της αναστολής τους.
Ειδικότερα, και όπως ανέφερε έχουν επιδοθεί 5.305 πράξεις αναστολής στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία (5,8%), με τις 447 από αυτές να αφορούν γιατρούς (σε σύνολο 21.000), τις 2.700 να αφορούν νοσηλευτές (σε σύνολο 40.000) και τις 879 να αφορούν διοικητικό προσωπικό (σε σύνολο περίπου 12.000) από τα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, από την αρχή της εβδομάδας περίπου 500 υγειονομικοί εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν και ζήτησαν την ανάκληση της αναστολής καθηκόντων που τους είχε επιδοθεί την περασμένη εβδομάδα.
«Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις συναδέλφων. Και βέβαια έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα “τρέξουν” γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.
Τα στοιχεία για τη σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας στη χώρα μας όπως αυτά αποτυπώνονται στα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται σε 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μια μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – σημειωτέον ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ σε δομές υγείας παραμένει σταθερός στις 90.000 τεστ την ημέρα.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί σταδιακά στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 εισαγωγές ανά ημέρα, παρουσιάζοντας ύφεση κατά 15% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών που σήμερα είναι στα 66 έτη.
Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς ήταν είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποχώρηση της επιδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και στην πίεση που υφίσταται τώρα το σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων με λοίμωξη Covid -19 στα νοσοκομεία ήταν 2.223. Από αυτούς, οι 696 ήταν σε Μονάδες Εντατικής Θερεαπείας και Αυξημένης Φροντίδας, ενώ οι 384 εξ αυτών διασωληνωμένοι. Ανεμβολίαστοι ήταν οι 343, ποσοστό 89,3%. Ο καθηγητής επανέλαβε πως τα μόνα δραστικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος (testing).