Κορονοϊός: Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους και σχολιάζουν ποιά είναι τα σενάρια που θα επικρατήσουν από χειμώνα για σχολεία, εμβολιασμούς και μέτρα.
Βατόπουλος: Ο ιός ήρθε για να μείνει
H εκτίμηση που έκανε το πρωί της Κυριακής ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος είναι ενδεικτική για την ανησυχία που επικρατεί. «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση πότε θα τελειώσει η πανδημία από τον κορονοϊό σημείωσε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο OPEN TV και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «κάνουμε έναν συμβιβασμό προκειμένου να λειτουργήσουν». Σημείωσε ότι οι πανδημίες ιστορικά κρατούν δύο έως τρία χρόνια, ωστόσο είναι «δύσκολο να πούμε πότε θα τελειώσει η πανδημία» όπως είπε και πρόσθεσε:
«Για αρκετά χρόνια ακόμη φοβάμαι ότι θα φοράμε μάσκες και θα τηρούμε μέτρα προστασίας. Θα μπούνε στη ζωή μας για τα καλά», καθώς όπως είπε ο κ. Βατόπουλος «είναι ένας ιός που ήρθε για να μείνει».
Τζανάκης: Αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο με κάτω από 2.500 κρούσματα
Επιφυλακτικός αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε την ίδια μέρα ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, μετά την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου. Παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα με τα στοιχεία για την πορεία του 4ου κύματος της πανδημίας, ο καθηγητής υπογράμμισε:
«Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε φτάσει στην κορυφή και αυτή τη στιγμή επιπεδώνουμε. Βλέπουμε μία σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, έτσι ώστε να είμαστε μέχρι το τέλος του μήνα μεταξύ 2.500 και 2.000 κρουσμάτων ως κινητό μέσο όρο. Είναι ένας ενθαρρυντικός μήνας με αργή αποκλιμάκωση τις επόμενες τρεις εβδομάδες».
Όσον αφορά το αν αυτή η καθοδική πορεία θα έχει και συνέχεια, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι: «Βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση αρχές του μήνα και μετά ξανά μία αύξηση. Αυτό δείχνει την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου. Τώρα πια εισπράττουμε τη μείωση της κινητικότητας του τουρισμού και των απροφύλακτων κοινωνικών επαφών που συνεπάγεται όλη αυτή η κινητικότητα των διακοπών.
Έχω την αίσθηση ότι πάμε σε ένα Σεπτέμβρη ο οποίος είναι καλός. Θα ήτανε πάρα πολύ καλό να συνεχίσουμε στον ρυθμό αυτό τους εμβολιασμούς και να τούς αυξήσουμε, να κρατάμε την κινητικότητά μας και τις κοινωνικές μας επαφές με οργανωμένο τρόπο, με υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα μέτρα προσωπικής ευθύνης, έτσι ώστε και ο Οκτώβριος να κυλήσει ομαλά και στο Νοέμβρη το όποιο πανδημικό κύμα εντοπιστεί να είναι μικρής διάρκειας, μικρής έκτασης και χωρίς επιπτώσεις».
Άνοιγμα σχολείων – Προειδοποίηση Παυλάκη: Όλα τα παιδιά θα κολλήσουν
Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και το άνοιγμα των σχολείων κάνει ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.
Τι λέει ο καθηγητής
Οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι με το άνοιγμα σχολείων, αλλά και όταν έρθει ο χειμώνας, προειδοποιεί ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN TV το πρωί του Σαββάτου (4/9). Καλεί δε το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως επισημαίνει όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν.
Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός σε όλους, τονίζει ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης και επισημαίνει: «Μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως». Επικαλείται δε την Αμερική που είναι «σε κατάσταση ανάγκης τα παιδιατρικά νοσοκομεία! Δεν ήταν προετοιμασμένοι».
Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για το χειμώνα, μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη, προειδοποιεί ο ίδιος. Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει. «Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό», δήλωσε ο κ. Παυλάκης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν! Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας». Πρόσθεσε δε ότι «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά», είπε αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα.
Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες. «Ειδικές πάνινες και μίας χρήσης», όπως είπε ο κ. Παυλάκης.
Μαγιορκίνης: Στο τραπέζι κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και η εικόνα της πανδημίας δεν βελτιωθεί, οι ειδικοί δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που αναπόφευκτα βρίσκονται στο τραπέζι. Μερικά από αυτά είναι και το κατά τόπους κλείσιμο καταστημάτων και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Στα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης το Σάββατο.
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε ότι ο χειμώνας για τους ανεμβολίαστους αναμένεται δύσκολος τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η επιδημία σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από ό,τι πριν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση του εμβολιασμού από οποιοδήποτε στέλεχος.
Αναφερόμενος στα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται κατά καιρούς, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6 το βράδυ, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. «Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας ένα καθολικό lockdown.
Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απάντησε: «Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα»
Κορονοϊός – Σκέρτσος: Τι είπε για τρίτη δόση, σχολεία και πανεπιστήμια
Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για την ανοσία μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου
Ανησυχία για το άνοιγμα σχολείων: «Οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον κορονοϊό σε 150 άτομα»