Κορονοϊός: Αγωνία υπάρχει για 10 περιοχές που έχουν αυξημένο τον δείκτη θετικότητας και κινδυνεύουν με τοπικά lockdown.
Ποιές περιοχές κινδυνεύουν με τοπικά lockdown
Η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό συζήτησε χθες Τετάρτη επιμέρους θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε τελικές εισηγήσεις.
Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά περισσοτέρων από 10 «κόκκινων» περιοχών, προμηνύοντας ίσως νέα τοπικά lockdown. Ήδη από την Τρίτη 24 Αυγούστου στην περιφέρεια Μεσσηνίας ισχύουν περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας) έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις υφίσταται και στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου Κρήτης.
Αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Υγείας είναι να αντέξει το ΕΣΥ το τέταρτο επιδημικό κύμα ώστε, όπως τόνισε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας – κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους- «χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid.
Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα στις «κόκκινες» περιοχές και παίρνουν γρήγορες αποφάσεις με σκοπό να μην χαθεί ο έλεγχος. Τις τελευταίες ημέρες προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα για τις περιοχές όπου ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει το 4%, το οποίο αποτελεί και το όριο συναγερμού.
Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με άλλες περιοχές τα επόμενα 24ωρα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η θετικότητα στη Νάξο αγγίζει το 7,70, στην Ικαρία το 6,90, στην Άνδρο το 5,36, στην Ηλεία το 6,51 ενώ στο 4,73 φτάνει στη Μύκονο
Νάξος 7,70%
Ικαρία 6,90%
Ηλεία 6,51%
Άνδρος 5,36%
Καβάλα 4,89%
Μεσσηνία 4,80%
Ιθάκη 4,78%
Μύκονος 4,73%
Θεσπρωτία 4,42%
Νησιά Αργοσαρωνικού 4,19%
Κάλυμνος 4,12%
Το ποσοστό θετικότητας στην πλειονότητα των περιοχών αυτών υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας, ο οποίος αυτής την εβδομάδα μειώθηκε στο 3,51% (από 3,64%).
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε δεν απέκλεισε τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων», εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.