Σχολεία: Χωρίς καμία αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους, το Υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου, ώστε να πείσει το διόλου ευκαταφρόνητο 25% των εκπαιδευτικών να εμβολιαστεί.
Ελπίδα Οικονομίδη-iPaidia.gr
Σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί για άλλους τομείς, και στην εκπαίδευση, η συχνότητα και το πιθανό κόστος για υποβολή σε εργαστηριακό τεστ (rapid ή PCR) που κρίνεται ως υποχρεωτική ενέργεια πριν την έλευση σε χώρο του σχολείου, επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τον διαχωρισμό μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι πρώτοι θα προσέρχονται υποχρεωτικά στο σχολείο με αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test), όπως και πέρσι δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αντίθετα οι εκπαιδευτικοί, των οποίων η πλατφόρμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού τους έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες είναι υποχρεωμένοι είτε να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου) είτε αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ. Μάλιστα, το τεστ θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.
Συνάντηση της Κεραμέως με λοιμωξιολόγους
Σε συνάντηση που είχε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπως είχε γράψει το iPaidia.gr εκφράστηκε η ανησυχία για το μειοψηφικό μεν αλλά όχι μικρό ποσοστό του 25% περίπου των εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, συζητήθηκαν και τα νέα πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά και αναμένονται αρχές του επόμενου μήνα.
Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά στους μαθητές από 12 έως 17 ετών είναι πολύ χαμηλά (33.000 μαθητές ηλικίας 15-17 ετών και 5.000 περίπου ηλικίας 12-15), η περίπτωση των εκπαιδευτικών ανησυχεί περισσότερο το Υπουργείο Παιδείας, καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα, όπως σημειώνουν ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας στο iPaidia.gr, και στην προσπάθεια για κάλυψη των κενών, σε περίπτωση που νοσήσουν εκπαιδευτικοί και κληθούν να τους καλύψουν αναπληρωτές.
Σε αυτή τη συνάντηση «κλείδωσε» η διαδικασία διενέργειας τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι επόμενες, στις οποίες θα «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες για τα νέα πρωτόκολλα, τα οποία αναμένεται να είναι πιο ελαστικά όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας σε περίπτωση κρούσματος.
Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρχει και πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης της πανδημίας, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει μέρα με τη μέρα.
Το κόστος για το εργαστηριακό τεστ
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες δομές που παρέχουν τη δυνατότητα εργαστηριακού τεστ (rapid test) , όμως η οδηγία για διπλό τεστ μέσα στην εβδομάδα είναι δεδομένο ότι θα δυσκολέψει αρκετούς χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, οι εκπαιδευτικοί που δεν φέρουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό εργαστηριακό τεστ δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην τάξη και θα τίθενται σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων με παράλληλη μη καταβολή αποδοχών, έως ότου προσκομίσουν τα ζητούμενα έγγραφα.
Σε περίπτωση φυσικά που απευθυνθούν σε εργαστήρια έναντι πληρωμής, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τη συχνότητα που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή σε ένα μήνα θα πρέπει να έχουν προσκομίσει οχτώ τεστ.
Για τον έλεγχο της προσέλευσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται τα παραπάνω, με τους διευθυντές των σχολείων να είναι αρμόδιοι για την καταγραφή.