Σε διαβούλευση στην κεντρική ιστοσελίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η πρόταση για αποκατάσταση και επαναλειτουργία του κτιρίου Γκίνη στο συγκρότημα της οδού Πατησίων ως Μορφωτικό, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό κέντρο του ΕΜΠ.
Η πρόταση υλοποιεί την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου στις 29 Μαΐου 2020 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας καθηγητών από τις Σχολές του ΕΜΠ. Υποβάλλεται σε ανοιχτή διαβούλευση μετά από διαδοχικές προσεγγίσεις στη λειτουργική οργάνωση των χώρων από τις πρυτανικές αρχές, τους κοσμήτορες, τις Σχολές, τα προσωπικό και τους φοιτητές, που συνέβαλαν σωρευτικά στον επαναπροσδιορισμό των προτάσεων με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα για την πολυτεχνειακή κοινότητα και την πόλη.
Το κτίριο Γκίνη είναι εμβληματικό ιστορικό μνημείο που συνδυάζει κλασική μορφολογία και νεωτερική κατασκευή. Έχει επάλληλα αμφιθέατρα και πολλές μεγάλες αίθουσες με ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από ένα μνημειακό κλιμακοστάσιο. Με τη μεταφορά Σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το κτίριο γνώρισε παρακμή και φθορά. Σήμερα είναι κλειστό και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ολοκληρωμένη αποκατάσταση.
Το Μορφωτικό, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό κέντρο του ΕΜΠ με την επωνυμία «Κτίριο Γκίνη» σχεδιάζεται ως σύγχρονη υποδομή πολιτισμού που προστίθεται στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο πρώτο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας και την Κοινωνία της Πόλης στην οποία απευθύνεται. Με χρήσεις συνεδριακού κέντρου, θεματικού μουσείου με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, και ερευνητικού κόμβου τεχνολογίας φιλοδοξεί να αποτελέσει αγαπητό προορισμό για ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων και ηλικιών, ιδιαιτέρως παιδιών και εφήβων, που θα είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, ο κοινόχρηστος χώρος του με εξυπηρετήσεις όπως εστιατόριο και βιβλιοπωλείο θα λειτουργήσει ως ‘καρδιά’ του ιστορικού συγκροτήματος και αγαπημένο σημείο συνάντησης ανάμεσα στην κοινότητα σπουδαστών και καθηγητών και τους εξωτερικούς επισκέπτες. Το «Κτίριο Γκίνη» θα αποτελέσει έτσι το νέο ‘Κοινό’ (COMMON) σημείο αναφοράς όλων των Σχολών του ΕΜΠ.
Το έργο έχει πολλές απαιτήσεις, όσον αφορά στις μελέτες και τις διαδικασίες, οι οποίες θα είναι παραδειγματικό μέρος του εκπαιδευτικού αντικειμένου των Σχολών μας. Το ΕΜΠ έχει ανταποκριθεί πολλές φορές σε παρόμοια έργα με επιτυχία. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να γίνει με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του δημόσιου τομέα. Το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες, με στόχο την έναρξη εργασιών το 2022. Η κατασκευή θα διαρκέσει δύο χρόνια. Ο στόχος είναι ένα πρότυπο, αποκατεστημένο ιστορικό μνημείο που θα είναι ενεργειακά παθητικό και θα στεγάζει ένα δυναμικό Μορφωτικό, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό ανοιχτό στην Κοινωνία της Πόλης.
Στην ιστοσελίδα του ΕΜΠ και στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση της πρότασης και εικόνες από τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου.
https://www.ntua.gr/el/consultations/item/2237-ktirio-gkini