Μηχανογραφικό 2021–Μετεγγραφές 2021: Διαβάστε στο iPaidia.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις παγίδες που κρύβουν οι φετινές μετεγγραφές.
Ελπίδα Οικονομίδη-iPaidia.gr
Με προσοχή θα πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους, καθώς και φέτος οι προϋποθέσεις για μεταφορά θέσης είναι αυστηρές και μπορεί να «εγκλωβιστούν» σε σχολές που βρίσκονται χαμηλά στις επιλογές τους, χωρίς να λάβουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για την μετεγγραφή τους σε κάποιο τμήμα κεντρικού ιδρύματος.
Όπως και πέρσι, ο κόφτης της βάσης μετεγγραφής θα αποκλείσει οποιονδήποτε υποψήφιο, ο οποίος έχει κάτω από 2.750 μόρια από την βάση εισαγωγής του τμήματος που επιθυμεί να μεταφερθεί.
Παράλληλα, προβλέπονται οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται ώστε να γίνει η τελική μετακίνηση του ενδιαφερόμενου.
Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για τα κριτήρια και τις δυνατότητες μεταφοράς θέσης που θα έχουν οι φετινοί επιτυχόντες, οι υποψήφιοι, εφόσον προσβλέπουν σε μεταφορά θέσης, θα πρέπει να γνωρίζουν τους αυστηρού περιορισμούς που προκύπτουν από τις φετινές αντιστοιχίες τμημάτων.
Τι ισχύει για τις μετεγγραφές 2021:
Παρά την πληθώρα των όμοιων ονομασιών, σε τμήματα μηχανικών, Γεωπονίας, Δασολογίας και Οικονομίας, το σχετικό ΦΕΚ διαχωρίζει με εμφανή τρόπο τα τμήματα που λειτουργούσαν ως πανεπιστημιακά πριν τον Σεπτέμβριο 2019 από όσα διαμορφώθηκαν ύστερα από συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
-Σχολές Μηχανικών: Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες οι σχολές Μηχανικών στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχουν μεταξύ τους αντιστοιχία και όχι με τις υπόλοιπες σχολές Μηχανικών.
–Οικονομικά τμήματα: Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Διεθνούς Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχουν αντιστοίχιση με τα αντίστοιχα τμήματα στα κεντρικά Ιδρύματα.
Εξαιρείται το Οικονομικών Επιστημών στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Ιωαννίνων που έχει αντιστοίχιση με τα αυτά των κεντρικών ιδρυμάτων.
–Τμήματα Φυσικής-Μαθηματικών: Διακρίσεις και στα εν λόγω τμήματα για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου προκύπτουν από το ΦΕΚ των αντιστοιχίσεων, με τα τμήματα Μαθηματικών στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας και έδρες τη Λαμία και τη Καστοριά αντίστοιχα να δίνουν τη δυνατότητα μεταφορά θέσης μόνο μεταξύ τους. Στη Φυσική, το ίδιο ισχύει με τα τμήματα σε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λαμία) και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Καβάλα) όπου αποκλείονται οι υποψήφιοι από τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης σε άλλα τμήματα με ίδιο αντικείμενο σπουδών.
–Πληροφορική: Οι υποψήφιοι του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου που διεκδικούν τμήματα Πληροφορικής, δεν μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφής σε ομοειδές τμήματα κεντρικού ιδρύματος εάν έχουν πετύχει την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά), Διεθνές πανεπιστήμιο Ελλάδας (Καβάλα) και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Αρτα) παρά μόνο των τριών αυτών τμημάτων μεταξύ τους.
–Τουριστικών Σπουδών: Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στο δημοφιλές τουριστικό αντικείμενο σπουδών, αντιστοίχιση έχουν τα τμήματα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Παν. Αιγαίου) και Τουριστικών Σπουδών στο ΠΑΠΕΙ, ενώ τα αντίστοιχα τμήματα Σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Πατρών δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης μόνο μεταξύ τους.
Στα 94, σχεδόν δηλαδή στο ¼ του συνολικού αριθμού των τμημάτων, έχουν φτάσει τα «ορφανά» τμήματα, αυτά χωρίς καμία αντιστοίχιση. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο τμήμα Ψυχολογίας, ενός από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα σπουδών του 1ου επιστημονικου πεδίου, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δεν έχει αντιστοίχιση με κανένα από τα υπόλοιπα πέντε τμήματα Ψυχολογίας στον ακαδημαϊκό χάρτη.