Κορονοϊός – μετάλλαξη Δέλτα: Γαλλική μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Nature αναφέρει πως άτομα που στο παρελθόν έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό έχουν πιθανότητες να κολλήσουν πάλι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca δεν παρέχουν προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, παρόλο που με τη δεύτερη δόση η προστασία αγγίζει το 95%.
Η εξήγηση της διασποράς
Τα δεδομένα αυτά δικαιολογούν την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και αλλού και την τάση των νέων να κολλάνε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.
Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα πως η προστασία από τη μια δόση των εμβολίων είναι εξίσου χαμηλή και έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Βήτα.
Ισχυρή προστασία με δύο δόσεις
Τα πειράματα ωστόσο έχουν δείξει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι – δηλαδή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca – έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα.
Ακόμα ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πως σε μια περίοδο που η Δέλτα εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα – καθώς πλέον αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση του CDC – ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει ένα κατά πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας απέναντι σε πιθανή μόλυνση, συγκριτικά με μία μόνο δόση.
Η περίπτωση της Βρετανίας
Στοιχεία που διαθέτει το NHS της Αγγλίας δείχνουν πως περίπου το 6% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου άνω των 80 ετών δεν έχει κάνει ακόμα ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου. Πρόκειται δηλαδή για 171.000 πολίτες.
Εξάλλου, η τακτική έρευνα του King’s College του Λονδίνου που βασίζεται στην εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων Covid με την ονομασία ZOE, δείχνει ότι από τα υπολογιζόμενα 22.638 ημερήσια νέα κρούσματα τα 11.084, σχεδόν τα μισά, αφορούν πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.
Στο μεταξύ, ο δείκτης θετικότητας για όσους έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου είναι 3,2% και για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι 1%.