Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Η κυβέρνηση προσπάθησε να νομιμοποιήσει την τηλεκπαίδευση σαν κανονική εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ προσπαθεί διακαώς να την επιβάλλει με κάθε ευκαιρία και εκτός πανδημίας (μαθητικοί αγώνες, κακοκαιρία, δήθεν έκτακτες συνθήκες κλπ), αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά.
Η ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση με το νόμο-έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση γυρίζει τους εργαζόμενους δύο αιώνες πίσω!
Ετοιμάζεται να επιβάλλει έως και 10ωρη εργασία, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση.
Μαζί με την αύξηση των υπερωριών και τη μείωση της υπερωριακής αποζημίωσης, καθιερώνεται ουσιαστικά η 12ωρη και 13ωρη εργασία. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος, στην πλήρη διάθεση του εργοδότη!
Ετοιμάζεται χτύπημα στον πυρήνα της ύπαρξης και λειτουργίας των συνδικάτων, με τη γενίκευση της ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου, χτύπημα των μαζικών-συλλογικών διαδικασιών με την υποχρεωτική θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις, στην αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοίκησης στο σωματείο.
Η Απεργία ουσιαστικά μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα με τα εμπόδια που τίθενται για την προκήρυξή της, την προπαγάνδισή της, την υλοποίησή της (υποχρεωτική συμμετοχή του 50+1% και ταυτόχρονα ηλεκτρονική ψηφοφορία). Απίστευτη υποκρισία! Αυτοί που αναγνωρίζουν νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με 10% συμμετοχή, απαιτούν από την ΕΛΜΕ να έχει το 50+1% για να πάρει μία απόφαση για απεργία! Νοιάζονται δήθεν για την αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων!
Θεσμοθετείται-κατά τη διάρκεια απεργίας-προσωπικό ασφαλείας, ώστε να καλύπτεται το ένα τρίτο των υπηρεσιών. Η πονηρή διατύπωση του ποσοστού επί των υπηρεσιών ανοίγει το δρόμο στην τοποθέτηση προσωπικού ασφαλείας κατά βούληση και χωρίς όριο από τις εργοδοσίες. Ποινικοποιούνται οι απεργιακές φρουρές, αλλά και η απλή προπαγάνδιση της απεργίας, με το πρόσχημα της δήθεν «άσκησης πίεσης, ακόμα και ψυχολογικής» στους απεργοσπάστες.
Επεκτείνεται η εργασία μέχρι 32 Κυριακές το χρόνο και σε άλλους κλάδους, πέρα από το εμπόριο. Ένας από αυτούς είναι τα ιδιωτικά σχολεία! Αλλά και στο Δημόσιο, με πρόσχημα εργασίες συντήρησης της υποδομής (π.χ. κτιριακά, εργαστήριο Η/Υ κ.α.) θα αναγκάζεται ένας διευθυντής σχολείου ή ένας υπεύθυνος εργαστηρίου να βρίσκεται στο σχολείο!
Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Η κυβέρνηση προσπάθησε να νομιμοποιήσει την τηλεκπαίδευση σαν κανονική εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ προσπαθεί διακαώς να την επιβάλλει με κάθε ευκαιρία και εκτός πανδημίας (μαθητικοί αγώνες, κακοκαιρία, δήθεν έκτακτες συνθήκες κλπ).
Τα συνδικάτα φακελώνονται, επιβάλλονται νέοι ασφυκτικοί περιορισμοί, πάνω σε όσους ήδη υπάρχουν (βλέπε Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων κ.α.). Απελευθερώνονται οι απολύσεις, παύει κάθε πλαίσιο προστασίας των εκλεγμένων συνδικαλιστών! Ακόμα και αν μία απόλυση κριθεί παράνομη με δικαστική απόφαση, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωράει σε αυτήν, αρκεί να καταβάλλει … 3 μηνιάτικα!
Μας αφορά κυριολεκτικά όλους! Γιατί:
Δύο χρόνια μετά τον πρώτο νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα (2011), ακολούθησε η αύξηση κατά 2 ώρες του ωραρίου των εκπαιδευτικών (2013).
Διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι και οι 52 χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές που απολύονται κάθε καλοκαίρι.
Διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι και οι 3 μηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών. Φτάνουν στο σημείο εκπαιδευτικοί να κρύβουν την εγκυμοσύνη τους, για να μην απολυθούν (όρος πρόσληψης με 3μηνη σύμβαση είναι να μην είσαι … έγκυος)!
Τα παιδιά τα δικά μας, οι μαθητές μας θα ζήσουν έναν σύγχρονο Μεσαίωνα!
Τα νομοσχέδια αυτά τα γράφουν οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες!
Όπως αποκαλυπτικά και κυνικά δήλωσε ο εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει ό, τι της λέει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι εφοπλιστές έχουν χεσμ… τον Πρωθυπουργό”.
Να ποιοι είναι πίσω από τις κυβερνήσεις, ποιοι έχουν την πραγματική εξουσία, ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι των εργαζομένων, ποιοι θέλουν να ζούμε σαν σκλάβοι τον 21ο αιώνα για να ζούνε αυτοί σαν βασιλιάδες!
Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Προηγήθηκαν μια σειρά σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας, Κοινοτική Οδηγία 88/2003) για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, ενώ το δρόμο έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με σωρεία αντεργατικών νόμων, όπως η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου, τα Μνημόνια κλπ…
ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!
Να διεκδικήσουμε:
Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό τερατούργημα
Να παρθούν πίσω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια
Σταθερό χρόνο εργασίας, μείωση του εργάσιμου χρόνου
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμοι-μαζικοί διορισμοί
Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειας στα σχολεία. Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ανεμπόδιστη, ελεύθερη δράση των συνδικάτων, χωρίς κρατική παρέμβαση και καταστολή.
Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, χωρίς εμπλοκή του Κράτους, συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών.