Lockdown: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, αποκάλυψε τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μετά τις αποφάσεις των ειδικών για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς.
Τι είπα για σχολεία και λιανεμπόριο
«Mέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.
«Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ και ένα χρόνο, έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: έχουμε τους μισούς θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Είμαστε η 23η χώρα σε θανάτους και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των 27», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του κ. Σκέρτσου. Αρα, συμπέρανε, «τα μέτρα που έχουμε λάβει και με τα οποία έχει συμμορφωθεί η πλειονότητα των πολιτών έχουν αποφέρει αποτελέσματα».
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει. Έχουμε πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα διότι λήγει η χειμερινή περίοδος – λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά – μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό, κι έχουμε δύο ακόμη συμμάχους: ο εμβολιασμός που χτίζει ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και ταυτόχρονα μαζικά οικιακά τεστ».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των φαρμακείων ένα δωρεάν οικιακό τεστ για κάθε πολίτη της χώρας, σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ θα είναι εύκολο στη χρήση του, θα δοθούν άλλωστε οδηγίες με σποτ, μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από έντυπα.
«Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει τα σχολεία, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», επεσήμανε επίσης εξειδικεύοντας στη συνέχεια ότι: «Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών.
Αποκάλυψε πώς, μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες, τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει», αναγνώρισε εξάλλου και πρόσθεσε: «πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, σε εξωτερικούς χώρους».
Τι είπε για τα self test
Όσον αφορά το αν τα self test θα είναι υποχρεωτικά για κάποιους συμπολίτες μας, επιβεβαίωσε ότι «θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, όχι για όλο τον πληθυσμό προφανώς, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση: θα είναι είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε εστίαση, σε λιανεμπόριο, θα είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
Από εκεί και πέρα η διαδικασία θα έχει ως εξής: όσοι διαπιστώνονται θετικοί θα πρέπει να υποβάλουν το θετικό κρούσμα σε μια πλατφόρμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μετά να κάνουν ένα δεύτερο, επιβεβαιωτικό, δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή (ή σε ιδιωτική με δικό τους κόστος φυσικά). Εφόσον και αυτό θα είναι θετικό, θα μπορούν να παίρνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν, δηλαδή άδεια ασθενείας από την εργασία τους.
Όσο για το αν είναι αξιόπιστα: «Δεν τίθεται κάποιο θέμα αξιοπιστίας, τα μαζικά οικιακά τεστ είναι κάτι που έχει ζητήσει η ίδια η επιτροπή δημόσιας υγείας. Είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται ήδη από κάποιες, λίγες χώρες στην Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία. Είναι μια αξιόπιστη λύση».
Σχετικά με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (δημόσιο, ιδιωτικό, στρατιωτικά νοσοκομεία), «πιέζεται αλλά αντέχει, και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες υγείας σε όσους τις έχουν ανάγκη είτε πάσχουν από covid είτε πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα. Δεν υπάρχει ζήτημα κατάρρευσης του συστήματος υγείας», ξεκαθάρισε θυμίζοντας επίσης την κυβερνητική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία:
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί τον προηγούμενο χρόνο, συνεχίζει να ενισχύεται, έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχει επάρκεια προσωπικού, έχουμε προσλάβει 10.000 και πλέον, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν προστεθεί περισσότεροι από 1.500 μόνιμους γιατρούς, έχουμε κρατήσει γιατρούς που θα συνταξιοδοτούνταν το 2020 και έμειναν στις τάξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να προσφέρουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έχουν επιστρατευθεί ιδιώτες γιατροί. ‘Αρα, γίνεται το καλύτερο δυνατό. Στην Αττική υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα 240 κλίνες ΜΕΘ, από αυτές οι 170 και πλέον, χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» κατέληξε.
Κεραμέως: Τι είπε για άνοιγμα σχολείων, self test, πανελλήνιες 2021 και voucher 200 ευρώ
Self test: Υποχρεωτικά για μαθητές και εργαζόμενους – Πώς θα γίνονται
Lockdown: Συνεδριάζουν οι ειδικοί – Τι αναμένεται να αποφασίσουν για σχολεία, λιανεμπόριο