Lockdown: Από τις αρχές Απριλίου, θα δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα το οποίο θα προμηθεύεται από τα φαρμακεία με επίδειξη του ΑΜΚΑ του.
Σήμερα οι ανακοινώσεις
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο θα υπάρχει μόνο ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, «το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς, εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ».
Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι αν και κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του αποτελέσματος του self test στην πλατφόρμα των θετικών τεστ.
Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς «θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο».
«Με τον επανέλεγχο στη δημόσια δομή υγείας αυτός που έχει βγει θετικός θα έχει δυνατότητα άδειας από τη δουλειά του και όσων προβλέπεται» έχει εξηγήσει ο κ. Γεωργαντάς.
Σε κάθε περίπτωση τα self test μπορούν να αποδειχθούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τα επόμενα βήματα της εξόδου από το lockdown καθώς δυνητικά θα υπάρχει η δυνατότητα έως και για 10 εκατομμύρια τεστ τον μήνα, μια ευρεία, δηλαδή, αποτύπωση της διασποράς του κορονοϊού που θα καθιστά πιο ασφαλή τα επόμενα βήματα είτε αυτό αφορά τα σχολεία, είτε την εστίαση, είτε το λιανεμπόριο.
Απαντήσεις για τη διαδικασία, την προμήθεια των self test και τα επόμενα βήματα αν βρεθεί κάποιος θετικός ζητούν και οι φαρμακοποιοί όπως έχει εξηγήσει στο Newsbomb ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.
«Το πρώτο πρόβλημα είναι από πού θα παίρνουμε τα εν λόγω τεστ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ”στόλο” για να τα διαθέτει στα 11.000 φαρμακεία καθημερινά. Δεύτερον, με ποια κριτήρια θα διατίθενται αναλόγως με το φαρμακείο τα συγκεκριμένα τεστ, παραδείγματος χάριν γιατί το φαρμακείο στο Σύνταγμα να λάβει 100 και το φαρμακείο στο Κουκάκι 50;», διερωτήθηκε ο κ. Λουράντος.
«Φανταστείτε ότι φοράτε τη μάσκα, πάτε στο φαρμακείο, μπαίνετε μέσα και λέτε θέλω να μου κάνεις το τεστ γιατί είμαι ηλικιωμένος. Ο ασθενής θα βγάλει τη μάσκα του, θα τη βάλει κάτω και θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Αποδεικνύεται μετά από 15 λεπτά ότι το τεστ είναι θετικό. Τι κάνουμε; Δίνουμε στον ασθενή το τεστ και του λέμε πήγαινε και πέταξε το στα σκουπίδια; Στην παραλία; Τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος μιλώντας στο Newsbomb.